više od 400 oboljelih

U BiH još 2 smrtna slučaja povezana s koronavirusom, ukupno 12 umrlih

31.03.2020 u 15:07

Bionic
Reading

Još dvije osobe kod kojih je potvrđena zaraza koronavirusom preminule su u utorak u Banjoj Luci pa je ukupan broj smrtnih slučajeva u Bosni i Hercegovini povezanih s pandemijom sada dvanaest.

Iz Kliničkog centra u Banjoj Luci priopćili su kako su na njihovoj Infektivnoj klinici umrla dvojica muškaraca starije životne dobi za koje je testiranjem potvrđeno da su bili zaraženi virusom SARS-CoV-2.

Obojica su bolovali od različitih kroničnih bolesti.

Banja Luka je glavno žarište epidemije prouzročene koronavirusom u BiH i tamo je do sada zaraza potvrđena kod 150 osoba od nešto više od 400 slučajeva zaraze u cijeloj BiH.

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić pozvao je još jednom u utorak građane da poštuju odluke i upute kriznih stožera.

"Što se više budu poštovale te odluke bit će manje mrtvih", kazao je Radončić, koji je kazao kako je broj mrtvih u zemlji, s obzirom na broj njenih stanovnika, već sada zabrinjavajuće visok.

Istaknuo je kako stoga valja poduzeti oštre mjere protiv svih onih koji krše mjere samoizolacije ili karantene, jer oni na taj način izravno ugrožavaju živote drugih ljudi.

Ministar sigurnosti BiH na čelu je tijela za koordinaciju i spašavanje, koje nema nikakve izvršne, operativne ovlasti jer su one prepuštene kriznim stožerima u entitetima, odnosno županijama u slučaju Federacije BiH. To u praksi znači kako BiH na državnoj razini nema krizni stožer kakav postoji u svim drugim zemljama, kao ni jedinstvene podatke o zaraženima i umrlima za cijelu zemlju.