EU ZABRINUTA

U BiH i dalje bez dogovora o vladajućoj koaliciji

15.03.2011 u 18:13

Bionic
Reading

Ključne političke stranke iz Federacije Bosne i Hercegovine u utorak su nastavile pregovore o uspostavi vlasti u tome entitetu i na razini države BiH, a dužnosnici Europske unije Catherine Ashton i Štefal Fuele posebnom su izjavom iskazali zabrinutost zbog sporog pregovaranje i pozvali na "žurno prevladavanje razlika".

Unatoč najavama nekih lokalnih medija u BiH kako bi tijekom dana predsjednici Socijaldemokratske partije (SDP) Zlatko Lagumdžija, Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić, HDZ-a BiH Dragan Čović i HDZ-a 1990. Božo Ljubić mogli postići konačni dogovor o vladajućoj koaliciji, to se do kasnih poslijedpodnevnih sati nije dogodilo.

"Dogovor još nije postignut", izjavio je tijekom dana dopredsjednik SDA Asim Sarajlić.

Potvrđeno je tek kako su čelnici četiriju stranaka tijekom dana odvojeno razgovarali s dužnosnicima Ureda visokog predstavnika (OHR), koji od prošlog tjedna posreduju u pregovorima između stranačkog bloka predvođenog SDP-om i dvaju HDZ-a.

Ti se pregovori vode iza strogo zatvorenih vrata, a mediji nagađaju kako SDP i dva HDZ-a sada "trguju" oko jednog ministraskog mjesta u vladi Federacije BiH namijenjenog Hrvatima.

Iz sjedišta izaslanstva Europske unije u BiH tim povodom medijima u Sarajevu dostavljeno je priopćenje visoke predstavnice za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton i povjerenika za proširenje Štefana Fuelea.

"Duboko smo zabrinuti zbog činjenice da još uvijek nema pomaka u pogledu uspostave tijela vlasti u BiH, a naročito zbog stanja u Federaciji BiH", stoji u izjavi.

Ashton i Fuele ističu kako je rješenje zapravo "na dohvat ruke" te da političari u BiH stoga žurno moraju prevladati postojeće razlike.

Oni su također iskazali punu potporu visokom predstavniku međunarodne zajednica u BiH Valenzinu Inzku i njegovim nastojanjima da posreduje u postizanju konačnog dogovora.

Za 17. ožujka stranke okupljene oko SDP-a ranije su najavile sazivanje Doma naroda parlamenta Federacije BiH te početak uspostave izvršne vlasti u tom enitetu, sa ili bez dvaju HDZ-a.

Privremeni predsjednik toga tijela Stjepan Krešić najavio je međutim u utorak kako će sjednica vjerojatno biti odgođena jer, čak i ukoliko bi se do tada postigao dogovor o uspostavi vlasti, do toga datuma nije moguće izabrati zastupnike iz triju županija koje to još nisu učinile a u kojima većinu imaju dva HDZ-a.