BOSNA I HERCEGOVINA

U Banjoj Luci umrla još tri zaražena koronavirusom, 39 novih slučajeva

07.05.2020 u 12:45

Bionic
Reading

Tri nova smrtna slučaja povezana s koronavirusom potvrđena su u četvrtak u BiH i svi su ponovo povezani s Banjom Lukom, a u zadnja 24 sata u cijeloj zemlji je zabilježeno 39 novih slučajeva zaraze Covidom-19.

Banjolučki Klinički centar potvrdio je kako su protekle noći umrla još tri pacijenta. Svi preminuli su muškarci u dobi između 66 i 87 godina i sva trojica bili su kronični bolesnici, a umrli su uslijed komplikacija prouzročenih zarazom virusom SARS-CoV-2. U srijedu su u tom gradu preminule četiri zaražene osobe.

Ukupan broj umrlih od posljedica zaraze koronavirusom u cijeloj BiH tako je do četvrtka povećan na 89, dok je zaraza od početka epidemije potvrđena u više od 2000 slučajeva.

U Federaciji BiH u četvrtak je zabilježeno 11 novih slučajeva zaraze, dok je u Republici Srpskoj zaraza potvrđena kod još 28 osoba.

Pojedinačno je najveći broj zaraženih u BiH otkriven u Banjoj Luci, gdje je potvrđeno više od 480 takvih slučajeva, odnosno gotovo četvrtina od ukupnog broja zaraženih koronavirusom.

Drugo najveće središte zaraze je Maglaj, u središnjoj Bosni, gdje je virus potvrđen kod 115 osoba, a slijede Čitluk i Mostar, svaki s nešto više od 90 slučajeva

U Federaciji BiH, gdje je epidemiološka situacija razmjerno stabilna, već desetak dana otvorena je većina prodavaonica, a dopušten je i rad uslužnim djelatnostima. Još uvijek su na snazi mjere djelomičnog ograničenja kretanja za starije od 65 i mlađe od 18 godina, kao i zabrana okupljanja u većim skupinama. Također, još uvijek ne rade restorani i veći trgovinski centri.

U Republici Srpskoj i dalje je na snazi policijski sat koji traje cijele noći.