bih

U Banjoj Luci još četvoro umrlih uslijed zaraze koronavirusom

06.05.2020 u 09:42

Bionic
Reading

Još četiri osobe preminule su u Bosni i Hercegovini uslijed zdravstvenih komplikacija prouzročenih koronavirusom pa se ukupno broj preminulih u toj zemlji tijekom dva mjeseca do srijede povećao na 84

Sva četiri bolesnika preminula su u Banjoj Luci gdje je cijelo vrijeme i najveće žarište zaraze u BiH. Umrla su tri muškarca i jedna žena u dobi od 65 do 87 godina a svi su bili kronični bolesnici.

Ministar zdravstva Republike Srpske Alen Šeranić je na konferenciji za novinstvo potvrdio kako su od utorka u tom entitetu identificirali još 30 osoba zaraženih virusom SARS-CoV-2 a testirali su 659 uzoraka.

U Sarajevu istodobno je testirano 490 uzoraka a potvrđeno je 11 novih slučajeva zaraze. Time je na gotovo dvije tisuće povećan ukupni broj slučajeva potvrđenog koronavirusa u BiH otkako je proglašena epidemija 5. ožujka.

U proteklih sedam dana broj slučajeva zaraze konstatno je znatno veći u RS u usporedbi s Federacijom. Vlasti u RS-u stoga su odlučile zadržati zabranu kretanja u noćnim satima ali uvesti dodatne restrikcije kojima je on praktično produžen i na veći dio dana.

Ta će mjera vrijediti od srijede u 15 sati do četvrtka ujutro kada pravoslavni vjernici obilježavaju Đurđevdan pa vlasti strahuju da bi to mogao biti povod za nova masovnija okupljanja a time i širenje zaraze.

U Federaciji BiH pak od srijede vrijede nova pravila za vjernike-muslimane koji svibanj provode u znaku Ramazana. Poglavarstvo Islamske zajednice u BiH izdalo je naputak kojim je vjernicima dopustilo dolazak na molitvu u džamije što je do sada bilo zabranjeno.

Vjernicima je uz to naloženo strogo pridržavanje epidemioloških mjera što znači kako će ih u džamije moći ući samo ograničeni broj obveznu dezinfekciju ruku. Zabrana dolaska na molitve ostaje za sve osobe koje imaju zdravstvene poteškoće ili simptome koji bi mogli ukazivati na zarazu koronavirusom.