SUSTAV PROIZVODI ŽRTVE

U Americi se liječi svaki treći psihički bolesnik

26.12.2012 u 08:19

Bionic
Reading

Iako još nije sa sigurnošću utvrđeno je li 20-godišnji masovni ubojica Adam Lanza, počinitelj masakra u Connecticutu, patio od neke psihičke bolesti, tragični događaj pokrenuo je nacionalnu raspravu o kvaliteti psihijatrijske skrbi u SAD-u. Skupina istaknutih resornih stručnjaka traži od predsjednika Baracka Obame i članova Kongresa da hitno podrže poboljšanja u programima za mentalno zdravlje u cijeloj zemlji

NRA: Oružjem do sigurnijih škola

Posljednjih godina Ameriku potresa niz masovnih ubojstava. U Tucsonu je Jared Loughner 2011. godine otvorio vatru pred samoposluživanjem, ubio šest, a ranio 13 osoba. Među ranjenima našla se i tadašnja kongresnica Gabrielle Giffords. Prošle godine, u srpnju, dvanaest je osoba poginulo u jednom kinu u Coloradu, a deseci su bili ranjeni.

Do masovnih je ubojstava došlo u Kaliforniji, Wisconsinu, Minnesoti te saveznoj državi Washington. Nakon svakog od tih tragičnih incidenata, oni koji su poznavali ubojice govorili su o njihovim ispadima bijesa, osjećajima usamljenosti i izolacije, čudnom ponašanju ili mentalnoj bolesti.

Ali nakon ubojstva šestogodišnjaka i sedmogodišnjaka u Connecticutu, mnogi Amerikanci, uključujući i predsjednika Obamu, pozivaju na preispitivanje američkog sustava za mentalno zdravlje, javlja Glas Amerike

Skupina stručnjaka za mentalno zdravlje i zloupotrebu droga uputila je pismo predsjedniku i Kongresu sa zahtjevom za usvajanje i provedbu trenutnih reformi zdravstvene politike te uvođenje novih mjera zaštite od nasumičnih činova nasilja.

Psiholog Ron Manderscheid, iz Nacionalne asocijacije okruga, koja predstavlja lokalne vlasti u SAD-u, na čelu je koalicije.

'Tek trećina onih koji pate od neke mentalne bolesti liječi se. Tek 10 posto onih koji imaju problema s drogom podvrgnuto je nekoj vrsti liječenja', navodi Manderscheid.

Pismom se traži dvostruko povećanje sredstava za javne programe mentalnog zdravlja i suzbijanje zloupotrebe droga čiji su budžeti drastično smanjeni zadnjih godina. Traži se i jačanje programa koji promiču mentalno zdravlje, obučavaju nastavnike i druge u prepoznavanju simptoma i pružanju rane pomoći onima koji pokazuju znakove mentalne bolesti:

'Naučili smo da mentalno zdravlje nije samo problem pojedinaca s mentalnom bolešću. Usvojili smo jednu širu perspektivu – gledamo na to ne samo kao na problem zajednice, nego problem zajednice i vaše obitelji te kako te stvari za vas funkcioniraju.'

Pismom se također traži zabrana poluautomatskog jurišnog oružja i šaržera velikog kapaciteta:

'Smatramo da je važno zauzeti čvrsto stajalište po tom pitanju, a ne samo govoriti o mentalnom zdravlju i zloupotrebi droge jer mi jurišno oružje vidimo kao javno-zdravstveni problem u zajednici.'

Mnogi prodavači oružja kažu da je prodaja drastično skočila zadnjih nekoliko dana.

Stručnjaci naglašavaju da će osobe s mentalnom bolešću prije biti žrtve nego počinitelji nasilja. Prvi korak prema pružanju bolje zdravstvene skrbi i zaštite, kažu oni, uklanjanje je stigme s mentalne bolesti.