UMRO U ARIZONI

U Americi preminuo posljednji atentator na Tita

24.11.2016 u 15:50

Bionic
Reading

U američkoj državi Arizoni preminuo je Radoš Stevlić, posljednji atentator na nekadašnjeg doživotnog predsjednika bivše SFRJ Josipa Broza Tita, objavili su u petak beogradski mediji

Radoš Stevlić rođen je u selu Gornja Gorevnica kod Čačka prije 78 godina, a najveći dio života proveo je u emigraciji, među ostalim i 10 godina u američkom zatvoru, gdje izdržavao kaznu po presudi za pokušaj atentata na Tita.

Stevlić je u Beogradu završio bogoslovski fakultet, ali je, kao sljedbenik antikomunističkih ideja, preko Austrije i Italije prebjegao u Ameriku.

U intervjuu listu Politika prošle godine govorio je o uhićenju u Chicagu prije četiri desetljeća i o tome zašto je sudjelovao u atentatu na Tita, navodeći da se tadašnja antikomunistička emigracija u SAD tri puta pripremala ubiti predsjednika bivše SFRJ, ali je ocijenio kako se 'ništa ne bi promijenilo' i da je atentat uspio.


'Kao i moji suborci, smatrao sam da je Josip Broz lažni car Šćepan Mali i da ne zaslužuje vladati Srbijom. Sa druge strane, bio sam svjestan da po našoj vjeri nemam pravo oduzeti čovjeku život. I možda je bolje što se sve završilo kako i jest. I da smo ga tada likvidirali, ništa se ne bi promijenilo', rekao je u tom intervjuu za Politiku Radoš Stevlić, posljednji atentator na nekadašnjeg doživotnog predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita.

U tom intervjuu Stevlić je objasnio sva tri pokušaja likvidacije Tita - u Meksiku, Philadelphiji i Washingtonu.