smrt u planini

U Albaniji poginula osječka znanstvenica, kolega se od nje oprostio dirljivom objavom

01.04.2024 u 13:18

Bionic
Reading

Gorska služba spašavanja Albanije objavila je da je hrvatska državljanka poginula nakon što je pala u ponor na planini u blizini Jezerskog vrha, najvišeg vrha planinskog lanca Prokletije i Dinarida

U Albaniji je preminula je znanstvenica Željka Lončarić (43) iz Osijeka, koja je pala sa strmine.

Od Lončarić se objavom na Facebooku oprostio njezin kolega i mentor Branimir K. Hackenberger, s kojim je radila na Odjelu za biologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

"Draga Željka,

Ove riječi ne znače zbogom, već su zadnja zahvale tebi, koja si životu pristupala s toliko strasti i ljubavi. Svaki trenutak proveden s tobom bio je dar, od ronjenja u nepoznate dubine mora do uspona na vrhove planina koje su te oduvijek pozivale svojom neopisivom ljepotom. Bila si više od prijateljice! Bila si vodič kroz nepoznato, svjetionik u noći, mentor i inspiracija. I kada su me svi napustili ostala si privržena uz mene pomažući mi i bodreći me.

Mislio sam te učim, ali ti si mene učila

U tišini laboratorija, gdje smo zajedno raspravljali o tajnama znanosti, tvoja znatiželja i entuzijazam bili su zarazni. Kao tvoj mentor, mislio sam da te učim, ali istina je da si ti bila ta koja me učila! O snazi postavljanja pitanja, o važnosti traženja odgovora, o tome kako nikada ne odustati, čak i kada izazovi izgledaju neizmjerno veliki i nerješivi.

Tvoja strast prema planinama, tvoja ljubav prema moru, tvoje neugasivo zanimanje za sve što je nepoznato i nerazumljivo, sve to ostaje s nama kao podsjetnik na to kako treba živjeti život punim plućima, kako moramo cijeniti svaki dah, svaki korak, svaki zaron, svaki uspon na novi vrh. I svaku priliku.

Tvoj tragičan odlazak na ovom prokletom i ukletom planinarskom izletu prostrijelio je naša srca. No, tijelo ti je možda napustilo ovaj svijet, ali tvoj duh i tvoja ljubav ostaju s nama zauvijek. Sjećanja na tebe vodit će nas kroz najtamnije noći, tvoja hrabrost inspirirat će nas kako se suočiti s vlastitim strahovima, a sjećanja na sve tvoje radosti bit će naša radost.

Tvoj odlazak je podsjetnik da je svaki dan dar

U svakoj zvijezdi koju pogledamo, vidjet ćemo tvoj smiješak. U svakom valu koji zapljusne, čuti ćemo tvoj smijeh, a na svakoj planinarskoj stazi kojom krenemo, osjetit ćemo tvoje prisustvo. Nisi samo ostavila trag u našim srcima već si se utkala u spletove naših života.

Počivaj u miru, draga Željka! Hvala ti na svakom trenutku, na svakoj lekciji, na svakoj avanturi. Tvoj odlazak je podsjetnik da je svaki dan dar i da trebamo živjeti punim plućima, baš kao što si ti živjela. Do ponovnog susreta čuvati ćemo te u srcima, vječno zahvalni za svjetlost koju si donijela u naše živote!", objavio je Hackenberger.