OBALA BJELOKOSTI

U Abidjanu odjekuje pucnjava

05.04.2011 u 10:28

Bionic
Reading

Pucnjava odjekuje u utorak ujutro u Abidjanu, gdje se snage međunarodno priznatog predsjednika Alassanea Ouattare sukobljavaju sa snagama dosadašnjeg predsjednika Laurenta Gbagbe, nakon UN-ovih i francuskih napada, javlja AFP

Pucnjava iz teškog naoružanja se čuje iz četvrti u kojoj se nalazi predsjednička palača. Najmanje jedan helikopter nadlijetao je u utorak ujutro tu četvrt, ali nije jasno čijim snagama pripada.

Konačni napad Ouattarinih snaga na uporišta snaga vjernih Gbagbi, najavljen u ponedjeljak navečer, odvijao se tijekom noći. Četiri mjeseca nakon početka postizborne krize koja je prerasla u građanski rat, Ujedinjeni narodi i Francuska, bivša kolonijalna sila, gađali su položaje koje posljednjih dana nisu uspjeli zauzeli Gbagbovi borci.

Misija UN-a u Obali Bjelokosti (UNOCI) i francuske vojne snage Licorne pucali su na kampove i položaje u predsjedničkoj palači i rezidenciji. Udari su uslijedili nakon hitnog traženja glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona upućenog francuskom predsjedniku Nicolasu Sarkozyju, prema riječima dužnosnika Ujedinjenih naroda.

Američki predsjednik Barack Obama je u ponedjeljak tražio od dosadašnjeg predsjednika ga poštuje volju sunarodnjaka i odustane od predsjedništva, prema navodima Bijele kuće.