HOSPITALIZIRANO 6 PACIJENATA

U 24 sata četiri medicinska leta helikopterom

01.07.2009 u 08:15

Bionic
Reading

Piloti helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) smješteni u Divuljama kod Splita jučer su u nepuna 24 sata imali četiri medicinska leta helikopterom te pomogli da se u splitsku i zagrebačku bolnicu hospitalizira šest pacijenata, izvijestio se jutros Županijski centar 112 Split.

Prvi poziv za let bio je ujutro u 7,25 sati, a zadnji sinoć u 22,11 sati.

Prvo je helikopterom HRZ-a iz Kliničkog bolničkog centra (KBC) Split prevezeno novorođenče u Klinički bolnički centar (KBC) Rebro u Zagrebu.

Nekoliko sati kasnije, u 12,40 sati, Županijski centar Split 112 dobio je poziv s otoka Hvara, jer je pacijent iz Hitne medicinske pomoći u Starom Gradu trebao liječničku pomoć u KBC Split.

Treći je put helikopter HRZ-a uzletio popodne u 16,45 sati kada je iz Hitne medicinske pomoći u Visu zatražen medicinski prijevoz do splitske bolnice za stranog državljanina kojem je pozlilo.

Tijekom realizacije tog medicinskog prijevoza ŽC 112 Split zaprimio je još jedan poziv liječnika Hitne medicinske pomoći Starog Grada na Hvaru za prijevoz žene koja se u vožnji biciklom teže ozlijedila. Posada je prilikom povratka s Visa helikopterom sletjela na Hvar i unesrećene prevezla u splitski KBC u okviru tzv. "zlatnog sata" na daljnju liječničku obradu.

Zadnji poziv za intervenciju helikoptera HRZ-a bio je sinoć u 22,11 sati ponovno s Hvara, gdje su na helidromu trebali preuzeti pacijenta. No, tijekom organizacije medicinskog transporta zrakom ŽC 112 je dobio dodatni zahtjev istog liječnika s Hvara za prijevoz još jednog pacijenta. Tako su oba pacijenta, uz pratnju liječničkog tima Hitne medicinske pomoći iz Splita i ekipe Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) prevezeni helikopterom HRT-a u splitski KBC, također u okviru tzv. "zlatnog sata", navodi Županijski centar 112 Split.