PROMETNE NESREĆE

U 2010. godini 426 mrtvih na cestama

  • Autor: Hina / tportal.hr
  • Zadnja izmjena 16.02.2011 17:20
  • Objavljeno 16.02.2011 u 17:14
a4 prometna nesreća suprotni smjer autocesta

a4 prometna nesreća suprotni smjer autocesta

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Dragan Matić

U prometnim nesrećama lani su u Hrvatskoj poginule 122 osobe manje nego godinu ranije, što je smanjenje od 22,3 posto, izvijestio je danas MUP, navodeći da je broj od 9,7 poginulih sudionika u prometu na sto tisuća stanovnika 'na razini dobre 1964'

Prošle godine poginulo je 426 osoba dok je 2009. bilo 548 poginulih, čime je, navode u MUP-u, ostvaren glavni cilj Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa RH od 2006. do 2010. da se broj stradalih na sto tisuća stanovnika smanji na deset.

MUP navodi kako su i ostali pokazatelji stanja sigurnosti cestovnog prometa na najnižoj razini unatrag 15-ak godina, navodeći kako je u 2010. godini, u odnosu na godinu ranije, ukupan broj prometnih nesreća smanjen za 11,9 posto, broj nesreća s poginulima za 18,5 posto, dok je broj nesreća s ozlijeđenima smanjen za 15,5 posto.

Prema MUP-u, odskače i podatak o smanjenju broja prometnih nesreća koje su uzrokovali mladi vozači od 16 do 24 godine, odnosno osjetno je smanjen udio te dobne skupine vozača u svim vrstama nesreća i s njima povezanim stradanjima.

Obećavajuće je, smatraju u MUP-u, što su smanjenja postignuta u uvjetima stalnog rasta broja vozila i vozača kao i ukupnog obujma prometa.

Policija je analizom utvrdila da se najteže prometne nesreće događaju zbog ljudskih grešaka, odnosno grubog kršenja prometnih pravila i nepoštivanja prometne signalizacije.

Glavni uzrok pogibelji je i dalje brzina. Tako je zbog nepoštivanja njenog ograničenja ili njenog neprilagođivanja uvjetima na kolniku poginulo 50 posto ukupno poginulih.

Poboljšanju statistike pridonijele su aktivnosti, preventivne i represivne mjere policije, kojima se stanje sigurnosti u cestovnom prometu htjelo podići na višu razinu, i time približiti europskom, kažu u MUP.

Poboljšanju stanja, uz te aktivnosti, pridonijelo je i poboljšanje obuke vozača i tehničkih pregleda vozila, te edukacija sudionika u prometu kroz razne kampanje, ali i uključivanje javnosti, od udruga do državnih ustanova, u aktivnosti vezane uz sigurnost cestovnog prometa.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi