neva kerum

Tvrtka Kerumove nećakinje pred zaključenjem stečaja, dug nabujao na više od 34 milijuna kuna

07.12.2020 u 12:46

Bionic
Reading

Trgovački sud u Splitu pozvao je vjerovnike Neva Kerum d.o.o da u roku od 15 dana uplate predujam za otvaranje stečaja te tvrtke s utvrđenih 34,34 milijuna kuna duga, a ukoliko nitko ne uplati 36.000 kuna sud će istovremeno otvoriti i zaključiti stečaj tog dužnika

Sudsko rješenje uslijedilo nakon što je krajem siječnja Financijska agencija (Fina) donijela rješenje o otvaranju stečaja i obustavi predstečajnog postupka.

No, prema posljednjem izvješću stečajne upraviteljice, zastupnici Neve Keruma, a prema prethodnom nalogu suda u postupku utvrđivanja uvjeta za otvaranje stečaja, nisu dostavili traženi popis imovine pa je sud te podatke zatražio od Općinskog suda u Splitu, PU Splitsko dalmatinske i Porezne uprave Split.

Prema podacima iz sudskog registra, temeljni kapital navedenog društva iznosi 10,02 milijuna kuna. Sjedište tvrtke je u Splitu, jedini osnivač je Željko Kerum, a zakonski zastupnik i osoba ovlaštena za zastupanje je Željka Kerum Topalušić, Kerumova nećakinja i bivša direktorica lanca ''Kerum'' koju je državno odvjetništvo optužilo da nije pravovremeno pokrenulo stečaj te tvrtke te da je pogodovala nekim vjerovnicima.

Nakon druge oslobađajuće presude u tom slučaju, postupak je ove jeseni nastavljen na osječkom sudu.

Prema podacima zemljišnoknjižnog odjela Općinskog suda u Splitu, Neva Kerum nije upisan kao vlasnik niti suvlasnik nekretnina na području nadležnosti tog suda. No, budući da su podaci između zemljišnoknjižnog odjela i katastra međusobno neusklađeni, zatražena je identifikacija navedenih katastarskih čestica kako bi se utvrdilo tko je stvarno upisan u zemljišne knjige kao vlasnik.

Privremena stečajna upraviteljica Tihana Majić u izvješću navodi da je kao pravi vlasnik upisana Pjaca Rosa d.o.o te pojašnjava poveznice Neve Kerum s tim zemljištima i nekretninama među kojima se posebno ističe Hotel Central.

Trgovačko društvo Neva Kerum d.o.o. osnivač je tvrtke Hotel Central, a poslovni udjel u tom društvu bio je prenesen na Anku Kerum temeljem ugovora u svibnju 2012.

Anka Kerum platila je na poslovni račun trgovačkog društva Neva Kerum d.o.o. ukupan iznos od 16,5 milijuna kuna na ime stjecanja tog poslovnog udjela. Nadalje, trgovačko društvo Hotel Central bilo je pripojeno društvu Pjaca Rosa u veljači 2018, a temeljem tog ugovora na nekretninama u vlasništvu Hotela Central upisano je Pjaca Rosa d.o.o.

Najnovije rješenje o stečaju Neva Kerum d.o.o. uslijedilo je nakon prošlotjedne odluke o prodaji tri prestižne Kerumove nekretnine te tvrtke - bivšeg zagrebačkog kina Central i legendarnog restorana Šumski dvor te poslovne zgrade u Zadru ukupne vrijednosti od 36,65 milijuna kuna.

Nekretnina najveće vrijednosti je bivši restoran Šumski dvor, u elitnom zagrebačkom kvartu uz Cmrok procijenjena na čak 15,17 milijuna kuna koju je splitski poduzetnik Željko Kerum preuzeo 2009. u ''valu kupovine'' nekretnina po Zagrebu.

Time je zaokružio širenje svojeg poslovnog carstva u Zagrebu, kupivši devet lokala u užem centru, uključujući caffe bar Bulldog, vilu na Tuškancu te bivše kino Central sada procijenjeno na 9,95 milijuna kuna.

Poslovne prostore u lokalima je po tadašnjem pisanju medija kupovao za 8000 eura po kvadratu, a za nekretninu najveće vrijednosti – restoran Šumski dvor nagađa se da je izdvojio čak pet milijuna eura.

Kerum je i 2012. najavio obnovu tog sada derutnog i zapuštenog restorana s namjerom da će to ''biti najekskluzivniji restoran u gradu, onakav kakav Zagreb zaslužuje'', no već 2016. ta nekretnina završila pod ovrhom.

Osim zagrebačkih nekretnina, stečajni vjerovnici Kerumove tvrtke zatražili su i sudu predali procjenu vrijednosti poslovne zgrade na Trgu kardinala Alojzija Stepinca u Zadru prema kojoj ta nekretnina vrijedi 11,53 milijuna kuna.