Portret Davora Ive Stiera

Tvrdi desničar i konzervativac s pedigreom u misiji visokog rizika

17.05.2017 u 18:45

Bionic
Reading

'Davor je moj prijatelj, zajedno smo se vratili iz Bruxellesa, HDZ je demokratska stranka, volimo dijalog', reakcija je Andreja Plenkovića na neobičan istup vlastitog potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova, koji je samo nekoliko dana uoči lokalnih izbora poručio da mu je žao zbog raspada koalicije s Mostom i da se osobno zalagao da se odmah ide na nove, prijevremene parlamentarne izbore

Plenković je zasad suzdržan prema Stieru, političkom tajniku HDZ-a, no fraza da stranka 'voli dijalog' uskoro bi mogla doći na konkretnije iskušenje, najvjerojatnije već nakon lokalnih izbora. Tada će se napokon raspetljati saga oko većine i mogućih preslagivanja u Saboru, a onda i će se i unutar samog HDZ-a razbistriti fronta koja se rezolutno protivi bilo kakvoj koaliciji sa strankama poput HNS-a i IDS-a. Očito je da nakon odlaska Zlatka Hasanbegovića ona nije potpuno neutralizirana.

Kao što je Plenković prije samo godinu dana izjavom da 'stranka ne smije biti talac jednog čovjeka' najavio neumitan pad Tomislava Karamarka, pa je samo trebalo čekati da se većina HDZ-ovaca prebaci u novi tabor, tako se i u ovom slučaju može naslutiti pokušaj prevrata. Zanimljivo, također iz smjera sjedišta Europske unije, samo s nešto ozbiljnijim glavnim protagonistom: dok je Andrej Plenković u ono doba bio tek 'briselski ćato' s ambicijama pa su ga naivni stranački kolege javno ismijavali, Davora Ivu Stiera već danas proglašava se ključnom vezom HDZ-a na dva bitna razboja. Prema Katoličkoj Crkvi i Mostu.

Vjerojatno zato tek dva dana nakon javnih projekcija trenutka raspada vlade, koje na stranačkim predizbornim skupovima doživljavaju ovacije, njegova navodno spontana izjava još više strši.

Iz Buenos Airesa u pradomovinu  

Davor Ivo Stier (45) vlasnik je jedne od zanimljivijih političkih biografija u novijoj hrvatskoj povijesti: rođen je u Buenos Airesu u Argentini, u četvrti pape Franje, u obitelji političkih emigranata porijeklom iz Samobora koji su ondje utekli neposredno nakon Drugog svjetskog rata. Djed Ivan Stier bio je ustaški pukovnik i zamjenik zločinca Vjekoslava Maksa Luburića i premda su iduće generacije izrasle u intelektualce - otac liječnik, a majka sveučilišna profesorica - mali Davor odrastao je uredno slaveći NDH, pa je čak i bio suizdavač jedne kompromitirajuće proustaške publikacije. Kasnije se javno i otvoreno ispričao i izrazio kajanje te objasnio da je napustio svoja 'pogrešna mladenačka uvjerenja'.

'Kao dječak sam išao na proslave NDH 10. travnja, ali poslije sam shvatio da je dr. Franjo Tuđman bio u pravu kada je rekao da se Hrvatska može razvijati samo na temeljima antifašizma i da se na tim vrijednostima i odbacivanju ustaške NDH može razvijati uspješna Hrvatska. Jedino se odbacivanjem svakog oblika totalitarizma može izgraditi prosperitetna država', kazao je Stier.

U svibnju 1990. godine za tamošnje novine intervjuirao je Franju Tuđmana, a odmah potom kao stipendist Matice iseljenika dolazi u Hrvatsku. Nešto kasnije drugi put navraća kao novinar El Cronista, a nakon što je na Katoličkom sveučilištu u Argentini diplomirao politologiju i međunarodne odnose, potom i novinarstvo, sredinom devedesetih stiže poziv za konačno preseljenje u pradomovinu. Naravno, u Ministarstvo vanjskih poslova, zajedničko ishodište valjda svih današnjih glavnih političkih protagonista u Hrvatskoj.

Pet godina boravi u veleposlanstvu u Washingtonu, potom još pet godina u hrvatskoj misiji pri NATO-u Bruxellesu, da bi ga Ivo Sanader 2009. godine imenovao za svog savjetnika za vanjsku politiku, a Jadranka Kosor za povjerenika za euroatlantske integracije. Uključila ga je i u predsjedništvo HDZ-a, što je označilo Stierovu ozbiljnu premijeru na domaćoj političkoj sceni.

Remetilački faktor pravac Bruxelles 

Tadašnjoj premijerki bio je jedan od glavnih suradnika, potom se kao friški saborski zastupnik 2011. godine ipak izjašnjava za Tomislava Karamarka - no ujedno i protivi izbacivanju iz stranke Jadranke Kosor. Time je automatski zaradio stigmu remetilačkog faktora, a zna se kako i HDZ i SDP rješavaju takve probleme: lansiraju ih u Bruxelles, na finu apanažu u Europskom parlamentu, gdje ostvaruju dvostruku korist. Em ondje predstavljaju uglađeno lice Hrvatske, em ne smetaju kod kuće. Pa nije ni čudno da je Stier vrlo brzo pronašao zajednički jezik sa svojim lijevim parnjakom, Toninom Piculom.

Njih dvojica zajednički su nastupali na temama vezanim uz Bosnu i Hercegovinu, no marketinški dojam pomirljivosti i koncilijantnosti bio je puno bitniji, pa se naš glavni junak našao pod paljbom s obje strane političkog spektra, rastrganog ideološkim bitkama bez kraja i konca. Zoran Milanović podcjenjivački mu je poručio da kao dijete emigranata nema pojma o stvarnom životu u Hrvatskoj, dok ga je Tomislav Karamarko ekspresno izgurao s pozicije međunarodnog tajnika HDZ-a i blokirao u izboru na nekoliko utjecajnih dužnosti u Europskom parlamentu. Stier se zainatio i uskoro, koncem 2015. godine, objavio knjigu 'Nova hrvatska paradigma' - u stvarnosti, politički esej koji je neuvijeno pozivao na modernizaciju i demokratizaciju političkih stranaka. Prije svih, HDZ-a.

'Sve političke institucije u Hrvatskoj moraju se otvoriti, a onda će se i ekonomske institucije otvoriti i bolje integrirati građane', pozvao je. A kada se radilo na formiranju parlamentarne većine, apelirao je da 'svi moraju usuglasiti novu razvojnu paradigmu i smjer kojim će Hrvatska ići, bez obzira tko je na vlasti a tko u oporbi'.

Založio se i da se stranačke disidente zabrani od izbacivanja, no nakon što je svrgnut Tomislav Karamarko imao je tek kratak komentar: 'Bivši su bivši'.

Kontrolor desnog krila stranke  

U Plenkovićevoj vladi njeguje čvrsti konzervativan imidž, što je već u startu opravdao angažiranjem Ladislava Ilčića za posebnog savjetnika u kabinetu potpredsjednika i objašnjavanjem da mu njegova ekspertiza treba za 'široku lepezu aktivnosti koje se tiču i unutarnje i vanjske politike'. Nakon žestokih kritika javnosti, opozicije i nevladinih udruga, ali i napada na jedan zagrebački gay klub, ovaj se povukao.

Potom se službenom izjavom Ministarstva vanjskih poslova da pojam 'seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava' tumači tako da ono ne uključuje pravo na pobačaj Stier našao pod paljbom zbog 'ograničavanja ljudskih prava', i to bez ikakve formalne rasprave ili odluke same Vlade.

Analitičari su u to vrijeme tumačili da HDZ pored vlastitog vođe jednostavno zahtijeva dodatni autoritet koji će držati pod kontrolom desno krilo stranke, brinuti se da ona ne otkliže suviše ulijevo i na dnevnoj bazi korigirati njen politički smjer, kao što će Stier ovih dana jasno i glasno staviti branu pred eventualno saborsko miksanje s ljevicom.

Plenković je na iskušenju jer u paketu s novim izborima najvjerojatnije dolazi i preslagivanje unutar HDZ-a, a povijest govori da se - usprkos Stierovu apelu iz njegovog famoznog briselskog eseja - gubitnike iz te stranke najčešće ispraća uz kratki i nedvosmisleni pozdrav.

'Bivši su bivši.'