PROPALA NAGODBA

Tvornica ribe Mirna ide u stečaj, 254 radnika bez posla

14.02.2014 u 09:28

Bionic
Reading

Gradonačelnik Rovinja Giovanni Sponza izrazio je danas žaljenje najavama da će, nakon ročišta u predstečajnoj nagodbi na kojoj vjerovnici nisu prihvatili plan restrukturiranja Mirne, ta rovinjska tvrtka za ulov i preradu ribe u stečaj.

"Suosjećam s radnicima, ribarima i njihovim obiteljima, te izražavam žaljenje što je proglašen stečaj nad Mirnom. Sve do sada poduzeto od strane grada Rovinja bilo je u cilju zaštite Mirne, u cilju da tvornica opstane i da, s obzirom na rezultate koje ostvaruje te potencijal koji njezini proizvodi imaju na tržištu, Mirna raste i razvija se", Sponzina je izjava koja se prenosi i na internet stranicama Rovinja.

Uz napomenu kako je sada sve u rukama stečajnog upravitelja, gradonačelnik Rovinja ističe kako treba 'ostati hladne glave' i biti odgovoran, prvenstveno zbog radnika, ribara, proizvodnje, ali isto tako i kupaca.

"Treba se nastaviti boriti. Mi ćemo i nadalje svim dopuštenim sredstvima činiti sve da Mirna opstane i nastavi s proizvodnjom prvenstveno zbog radnika i ribara, ali i zbog tradicije i cjelokupnog gospodarstva Rovinja", ističe Sponza.

U postupku predstečajne nagodbe nad Mirnom na ročištu u četvrtak je odbijen plan restrukturiranja Mirne, a protiv njega su bili predstavnici Ministarstva financija, kao najvećeg vjerovnika Mirne.

Predstečajna nagodba nad Mirnom otvorena je u srpnju prošle godine, a utvrđena su dugovanja te rovinjske tvrtke u iznosu od oko 37 milijuna kuna, od čega je najveći bio dug prema državi, oko 30 milijuna kuna.

Novim planom financijskog i operativnog restrukturiranja Mirne bilo je uz ostalo predviđeno da država otpiše 60 posto svojih potraživanja, a da kao strateški partneri tvrtka Geneza i grad Rovinj dokapitaliziraju Mirnu s oko 9 milijuna kuna, nakon čega bi u Mirni stekli 76,52 posto vlasništva.

Nakon ročišta u predstečajnoj nagodbi na kojem je Ministarstvo financija bilo protiv izmjenjenog plana restrukturiranja te je time kao najveći vjerovnik "otjerao" Mirnu u stečaj, konferenciju za novinare za sutra je najavio i Sindikat PPDIV-a.

Iz Sindikata podsjećaju da Mirna ostvaruje maksimalnu proizvodnju u dvije smjene - povećan je kapacitet proizvodnje na 200 tisuća konzervi dnevno, izvozi 85 posto proizvodnje, ima punu zaposlenost 254 radnika, o njoj ovisi više od 400 kooperanata, ribara i njihovih obitelji, redovito izvršava svoje obveze, itd.