autor nevjerojatne koalicije

TV voditelj, MMA borac, najpoželjniji muškarac Izraela: Tko je Yair Lapid, čovjek koji je uspio srušiti nedodirljivog Netanyahua?

03.06.2021 u 11:18

Bionic
Reading

Yair Lapid, koji je u srijedu uspio sastaviti najnevjerojatniju koaliciju u izraelskoj povijesti, bivši je vođa opozicije i televizijski voditelj.

Kad je Lapid osnovao centrističku stranku Yesh Atid (Ima budućnosti) 2012, neki su minimalizirali važnost tog događaja kao još jedan pokušaj neke zvijezde da transformira svoju medijsku popularnost u politički uspjeh.

Međutim, njegovo gorljivo sekularna stranka završila je na drugom mjestu sa 17 osvojenih mandata nakon izbora u ožujku, četvrtima u Izraelu u manje od dvije godine.

Prošloga je mjeseca dobio mandat za sastav vlade, nakon što politički veteran i aktualni premijer Benjamin Netanyahu nije uspio pridobiti većinu parlamenta na svoju stranu.

Manje od sat vremena prije nego što mu je isticao rok za formiranje vlade, u srijedu u ponoć, Lapid je obavijestio izraelskog predsjednika da je uspio u onome što su mnogi smatrali nemogućim - sastaviti koaliciju oštrih ideoloških rivala, od desnih religijskih nacionalista do konzervativne arapske stranke.

Taj je uspjeh tim upečatljiviji uzimajući u obzir prošlomjesečne građanske sukobe arapskih i židovskih stanovnika koji su se zbivali u pozadini vatrenog okršaja Izraela s Hamasom, militantnom islamističkom skupinom koja kontrolira palestinsku enklavu Pojas Gaze.

Po koalicijskom sporazumu Lapid će postati premijer za dvije godine, a glavni će mu partner, nacionalistički tvrdolinijaš Naftali Bennet biti prvi rotacijski premijer.

Iako je njegova stranka pojedinačno najjača te je on formirao koaliciju, 57-godišnji Lapid će prve dvije godine biti ministar vanjskih poslova.

  • +9
Yair Lapid Izvor: EPA / Autor: ATEF SAFADI

Novinar, MMA borac i najpoželjniji muškarac

Lapid, nekadašnji voditelj informativnog programa i medijska zvijezda, rođen je u Tel Avivu, a otac mu je gorljivo sekularni bivši ministar pravosuđa Yosef "Tommy" Lapid, još jedan novinar koji je ušao u politiku.

Njegova majka Shulamit je spisateljica, dramatičarka i pjesnikinja.

Yair Lapid bio je i kolumnist i objavio je desetak knjiga.

Amaterski boksač i MMA borac, jedno je vrijeme bio na listama najpoželjnijih izraelskih muškaraca.

Politički se počeo uspinjati kad mu je stranka neočekivano osvojila 19 zastupnika u Knessetu 2013., čime je postao kredibilan faktor u izraelskoj politici.

Stranka se 2019. priključila centrističkom savezu Plavo-bijeli pod vodstvom bivšeg šefa izraelske vojske Bennyja Gantza.

Plavo-bijeli bili su glavni konkurent desnog Netanyahuova Likuda na trima izborima u manje od godinu dana.

Lapid u boksačkom elementu Izvor: Društvene mreže / Autor: Master Shuki Ron

Nezgrapna koalicija

Kad je Gantz prošlog proljeća odlučio ući u koaliciju s Netanyahuom, obrazloživši to potrebom za jedinstvom u vrijeme jačanja pandemije, Lapidova je popularnost porasla.

Optužio je Gantza da je prekršio temeljno obećanje koje su Plavo-bijeli dali pristašama - svrgnuće Netanyahua s vlasti.

Lapid je u intervjuu za AFP u rujnu kazao kako je Gantz naivno vjerovao da će Netanyahu u koaliciji biti konstruktivan.

"Rekao sam Gantzu: 'Radio sam s Netanyahuom, zašto ne poslušaš moje iskustvo. On ima 71 godinu i neće se promijeniti'", kazao je Lapid.

Kratkotrajnu vladu jedinstva Netanyahua i Gantza opisao je kao "ridikuloznu koaliciju" u kojoj ministri često nisu komunicirali.

Također je predvidio će se koalicija brzo urušiti, što se i dogodilo zbog žestokog prijepora Netanyahua i Gantza.

Međutim, tek treba vidjeti koliko će izdržati još nezgrapnija koaliciju koju je sad sam stvorio, prije nego što ideološke napetosti isplivaju na površinu.

Prvi će test biti glasanje o vladi u parlamentu.

Netanyahu, poznat po svojim vještinama političkog preživljavanja, vjerojatno će pokušati rascjepkati krhku koaliciju nakon čega bi Izraelci mogli ponovo na birališta.