NJEMAČKI IZBORI

TV debata Merkel i Steinmeier bez pravog pobjednika

14.09.2009 u 07:36

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u nedjelju, tijekom predizborne rasprave sa protukandidatom Frank-Walterom Steinmeierom, da Njemačka treba novi vladu desnog centra kako bi se dao poticaj gospodarstvu koje izlazi iz recesije.

Kao socijaldemokratski kandidat na izborima koji se trebaju održati 27. rujna Steinmeier je rekao da je on predstavnik "socijalne ravnoteže" te da bi otklon prema desno na njemačkoj političkoj sceni značio povećavanje razlike između bogatih i siromašnih.

Čelnica Kršćansko demokratske unije (CDU), Merkel je ocijenila da je "velika koalicija" sa socijaldemokratima bila uspješna ali da treba novu vladu kako bi gospodarstvo napredovalo.

Steinmeier je također pohvalio rad dosadašnje vlade, u kojoj obavlja dužnost ministra vanjskih poslova, ali je kazao kako nije ostvarila onoliko koliko je mogla na gospodarskom planu jer nije bilo potpore CDU-a za neke prijedloge poput uvođenja minimalne plaće.

Sudionici rasprave dodirnuli su se i problema vezanih za banke, autoindustriju, nuklearnu energiju te sudjelovanje u misiji u Afganistanu.

Prema ispitivanjima javnog mnijenja, ova televizijska rasprava nije donijela jasnog pobjednika. Prema ispitivanju RTL-a Merkel je bila bolja od Steinmeiera 37:35 posto dok je kod ARD-a Steinmeier bio blji u omjeru 43-42.