surađivala s pravosuđem

Tužitelji traže 18 mjeseci zatvora za Ruskinju optuženu za upletanje u američke izbore

20.04.2019 u 19:00

Bionic
Reading

Američki tužitelji su tražili 18-mjesečnu zatvorsku kaznu za Mariju Butinu, Ruskinju optuženu za veze u američkom političkom sustavu koja je priznala da je radila u korist Kremlja.

Otkada je u prosincu priznala krivicu, Butina je surađivala s američkim pravosuđem.

Nakon što je uhićena u srpnju 2018., optužena je za urotu u svrhu promicanja ruskih interesa. Ona je prva Ruskinja kojoj je istragom potvrđena krivica za upletanje Moskve u predsjedničku kampanju u Sjedinjenim Državama 2016.

Moskva je američke optužbe nazvala "neutemeljenima i političkom inkvizicijom".

U dokumentima predanim sudu u Washingtonu u petak navečer, tužitelji su objasnili da predlažu 18-mjesečnu kaznu jer je surađivala sa snagama reda.

Njezini odvjetnici podsjećaju da je ona već provela 9 mjeseci u zatvoru i tražili su da nakon izricanja kazne bude poslana u Rusiju.

Tu mladu ženu podrijetlom iz Sibira primijetio je američki konzervativni lobi dok je bila aktivna za rusku organizaciju "Pravo na oružje".

Na društvenim mrežama ona je kritizirala stroga pravila držanja oružja u njezinoj zemlji i često je pozirala s pištoljem u ruci.

Tijekom putovanja u Sjedinjene Države 2015. se susrela s predstavnicima vodećeg američkog udruženja vlasnika oružja National Rifle Association (NRA) povezanim s republikanskom strankom.

Prema optužbi ona je radila zajedno s Aleksandrom Toršinom, ruskim bankarom i političarom bliskim ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

U Rusiji je krajem prosincu uhićen Amerikanac Paul Whelan i optužen za špijunažu.

Neki promatrači drže da je njegovo uhićenje povezano s uhićenjem Marije Butine.