sjednica europskog vijeća

Tusk: Neće biti novih pregovora o Brexitu

10.12.2018 u 19:20

Bionic
Reading

Nakon što je britanska premijerka Theresa May odgodila glasanje o Brexitu, na Twitteru se oglasio i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk na Twitteru je napisao da je za četvrtak sazvao sjednicu Europskog vijeća o Brexitu.

'Neće biti novih pregovora o Brexitu, pa ni o irskom backstopu (op.a zaštitni mehanizam), ali smo spremni razgovarati kako pomoći Ujedinjenom kraljevstvu da ratificira sporazum. S obzirom da vrijeme ističe, razgovarat ćemo i kako se pripremiti na scenarij u kojem neće biti sporazuma o Brexitu', napisao je Tusk.

Naime, nakon što je May odgodila glasanje o Brexitu u parlamentu počelo se spekulirati da bi mogla tražiti od Europske unije da se pojedini dijelovi sporazuma ponovno ispregovaraju.

Datum novog parlamentarnog glasanja o planu za Brexit premijerke Therese May ovisit će o tome kada će njezina vlada dobiti jamstva EU-a koja bi zadovoljila parlament, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik premijerke Therese May.

Dodao je da vlada ne namjerava odgoditi Brexit niti će ulaziti u proces kojim bi pokušala osigurati dodatna jamstva Unije osim ako ne smatra da ih može dobiti.

"Mislim da premijerka neće određivati datum (glasanja)...ono što je važno, a što je već rekla puno puta, jest da se dobiju jamstva koja traži parlament", istaknuo je glasnogovornik.

Sa svojom premijerskom pozicijom u jasnoj opasnosti May je rekla kako će sada otići ponovno u EU i tražiti jamstva za tzv. Irski sigurnosni mehanizam. On je zamišljen kako se ne bi obnovila tvrda granica na Irskom otoku kao rezultat Brexita, ali ga mnogi u britanskom parlamentu vide kao ostavljanje britanske pokrajine unutar gospodarske i regulatorne orbite EU-a.

Premijerkin potez uoči planiranog izjašnjavanja parlamenta otvara niz mogućih scenarija, od Brexita bez dogovora do još jednog referenduma o članstvu u Uniji, smatra Reuters.

U pitanju je i njezina premijerska pozicija, jer je oporbene stranke poziva da odstupi.