novi državni odvjetnik

Turudić opet načeo temu: Što je to visoki DORH

27.05.2024 u 14:29

Bionic
Reading

Novi glavni državni odvjetnik Ivan Turudić u ponedjeljak je preuzeo dužnost. Tim povodom se obratio javnosti te je između ostaloga kazao da mu je cilj fizički približiti USKOK i DORH jer je to važno za rad obje institucije, a snažno se zalaže i za osnivanje visokog DORH-a

Zanimljivo je to da je ranije Turudić bio protiv te ideje. U razgovoru za Jutarnji list u rujnu 2019. godine kazao je kako smatra da je visoko državno odvjetništvo bespotrebno.

'Mislim da je bespotrebno, ali neka im ga ako im pričinjava zadovoljstvo', kazao je tada Turudić. Pet godina kasnije - druga pjesma: Turudić je u DORH-u i najavljuje formiranje visokog DORH-a.

O osnivanju visokog državnog odvjetništva već se dugo govori i trebalo je pratiti osnivanje također kontroverznog Visokog kaznenog suda, ali se to nije dogodilo. Upravo je Turudiću, tadašnjem predsjedniku Županijskog suda u Zagrebu, bio povjeren zadatak da provede tehničke poslove pri osnivanju Visokoga kaznenog suda. Zbog toga su taj kazneni sud jedno vrijeme u javnosti zvali Turudićev sud.

Dio pravne javnosti smatrao je da je osnivanje takvog suda nepotrebno. Trebao je početi s radom 1. siječnja 2020. godine. Međutim, kako je Ustavni sud odlučivao o zahtjevu za ocjenu ustavnosti o formiranju takvog suda koji su podnijeli SDP-ovci Peđa Grbin i Orsat Miljenić, s radom je krenuo godinu kasnije od predviđenog roka.

Sredinom rujna 2019. godine tadašnji glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić uputio je dopis ministru pravosuđa Draženu Bošnjakoviću, u kojem je ukazao na to da cijeli pravosudni sustav funkcionira tako da ustroj i hijerarhiju sudova prati i državnoodvjetnička organizacija te da je to izostalo u slučaju Visokoga kaznenog suda.

Bošnjaković mu je odgovorio da će se osnovati novi ured i u Državnom odvjetništvu, navodeći da su za taj potez potrebne korekcije u nekoliko zakona te ustvrdio da će se to brzo riješiti, možda čak do kraja godine, kako bi 1. siječnja 2020. godine, kada je s radom trebao započeti takozvani Turudićev sud, mogli početi raditi i posebni tužitelji, a bili bi ovlašteni zastupati predmete pred sucima Visokoga kaznenog suda.

  • +33
Ivan Turudić Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar

Međutim teče polovica 2024. godine, a visoko državno odvjetništvo još uvijek nije formirano.

Budući da će Visoki kazneni sud biti pozicioniran između županijskih sudova i Vrhovnog suda, a rješavat će u drugom stupnju žalbe na odluke županijskih sudova, tako će i visoko državno odvjetništvo biti pozicionirano između županijskih državnih odvjetništava i Državnog odvjetništva RH. No dok je za novi sud predviđeno imenovanje 15 sudaca, tužitelja koji će se baviti samo žalbama bit će puno manje.

sve osim nogometa

Učitavanje...