prvo obraćanje

Turudića pitali za Mamića: Vi insinuirate da sam ja počinio kazneno djelo?

27.05.2024 u 09:32

Bionic
Reading

Nakon što je početkom veljače izabran za novog glavnog državnog odvjetnika, Ivan Turudić danas je i službeno preuzeo dužnost, a odmah će se obratiti i javnosti

12.00 'Znamo što je korupcija i što je politička korupcija. Javnost je osjetljiva na predmete gdje su visokopozicionirane osobe, ali svi pred zakonom su jednaki. Neću se zauzimati da se posebno progone lokalni šerifi niti ću koristiti taj izraz', kazao je.

Nije želio komentirati Zdravka Mamića. Rekao je kako ga 'baš briga' ako čuje da se neki sudac našao s nekim Mamićem.

'Vi insinuirate da sam ja počinio kazneno djelo? Pitate me za nešto od prije devet godina', poručio je.

11.55 'Koja bi bila moja uloga u odnosu na predsjednika RH? Ne znam kakav bi bio odnos s njim - nema ga i ne treba ga biti', kazao je na pitanje o odnosu s Milanovićem.

Što se tiče premijera, Turudić je rekao kako je on donio ispravnu odluku kad ga je izabrao za glavnog državnog odvjetnika.

Turudić se izuzeo kao sudac iz slučaja Rimac, a kazao je, što se tiče tog slučaja, da postoji procedura koja propisuje kako se izuzima glavni državni odvjetnik.

  • +20
Ivan Turudić Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

11.53 Upitan ostaje li Mladen Bajić, kazao je da do daljnjeg ostaje. Pojasnio je da Bajić radi na projektu edukacije tužitelja u Ukrajini na procesuiranju ratnih zločina te na jednom projektu u BiH.

'Bajić više nije zamjenik glavnog državnog odvjetnika, nego je savjetnik. Moj je posao da se to mjesto popuni', kazao je.

11.49 Najavio je raspisivanje oglasa za upražnjavanje radnih mjesta u DORH-u i USKOK-u. 'Kandidati su često čekali mig da se jave za neko upražnjeno mjesto. Migova više neće biti. Svatko neka se javi', kazao je.

'Ništa mi nije teško, nikakav pritisak ne osjećam. Baš me briga za pritiske, pritisak je prvenstveno bio medijski. Došao sam raditi svoj posao, da DORH bude bolji kad budem odlazio nego što sam ga ja danas zatekao', poručio je što mu je najteže.

11.43 Komentiravši diplomu ministra poljoprivrede Josipa Dabre, kazao je: 'Što se tiče konkretnog slučaja, ništa ne znam i neću govoriti. Ali ako postoji sumnja u krivotvorenje službene isprave, to se radi po službenoj dužnosti. Neću izlaziti s takvim odgovorima, to bi bilo nestručno', kazao je.

Rekao je da neće biti popusta prema Plenkovićevoj vladi. 'Ako bude sumnje, onda ćemo postupati. Tko zna hoće li biti sumnje i hoćemo li postupati', kazao je.

Demantirao je da je protiv EPPO-a. 'Oni će u meni imati lojalnog suradnika. Kucate na otvorena vrata, bit će sve u redu. Rekao sam da je EPPO imao problem kada je osnovan, nisu imali prostor, stolice, to su bile teškoće. Nikada nisam problematizirao postojanje EPPO-a. To je bitna razlika od ovoga kako vi to predstavljate', poručio je Turudić.

Nekoliko puta je napomenuo novinarima da neće komentirati konkretne stvari.

11.40 Govorio je i o postupcima tužitelja u slučaju Agrokor, podsjetivši da je optužnica u tom slučaju već dva puta povučena.

'To je prioritet kojem ću snažno prionuti. Ja tu mogu biti koordinator i moram biti informiran o tome, ali to je prvenstveno stvar ŽDO-a', kazao je.

'Zašto bih se izuzeo iz toga da ocijenim je li vještačenje pravilno provedeno. Već sam izuzet iz predmeta Josipe Rimac, tamo sam bio izuzet na vlastiti zahtjev 2016., prije nego što su istraživački novinari otkrili poruke, govorim to s porugom. Tu je Janaf, ali taj je predmet toliko duboko u postupku. Treći predmet je Agrokor', kazao je.

11.36 'Očekujem da ću dobiti potrebnu pomoć Ministarstva', poručio je.

'Vrlo brzo ću imenovati v.d. ravnatelja USKOK-a. Morate mi dati jedno vrijeme za natječaj. Mislim da ću sutra objaviti ime v.d. ravnatelja', kazao je.

Istaknuo je da mu je cilj fizički približiti USKOK i DORH jer je to važno za rad obje institucije.

'Snažno se zalažem za osnivanje visokog DORH-a', rekao je.

11.30 Započelo je obraćanje novog glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića. 'Nadam se da je ovo početak jednog divnog prijateljstva', poručio je novinarima na početku. Kazao je da im neće odavati nikakve tajne.

'Prvu stvar sam već napravio, a to je kolegij. Sutra se sastajem s USKOK-om. Namjeravam obići sva županijska državna odvjetništva u RH. Glavni državni odvjetnik ne može napraviti ništa bez suradnje s vlašću, odnosno Ministarstvom pravosuđa. Namjeravam se naći s ministrom Habijanom. Vlada osigurava materijalna sredstva za rad DORH-a i zakonodavnu logistiku', kazao je. Smatra da treba izmijeniti zakone o DORH-u, USKOK-u i Zakon o kaznenom postupku.

'Bit će kadrovskih promjena u DORH-u i USKOK-u', dodao je.

10.30 'Jutros je u uredu glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske obavljena primopredaja dužnosti između dosadašnje glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek i novoimenovanog glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića', priopćili su kratko iz DORH-a i podijelili fotografije primopredaje.

Hrvatski sabor je na sjednici 7. veljače 2024. donio odluku o imenovanju Turudića glavnim državnim odvjetnikom Republike Hrvatske.

Turudić bi na press konferenciji u 11.30 trebao pojasniti svoje prve korake, a jedan od njih trebalo bi biti imenovanje ravnatelja USKOK-a.

Podsjetimo, izbor Turudića bio je burno popraćen. Predsjednik Zoran Milanović tvrdio je da on nikako ne može biti glavni državni odvjetnik, između ostalog zbog svog poznanstva sa Zdravkom Mamićem. Sve se to događalo dok su medijske stupce punili transkripti srdačne prepiske Turudića i kasnije za korupciju optužene državne tajnice i kninske gradonačelnice Josipe Pleslić, nekada Rimac.

Protiv izbora Turudića bunila se i tadašnja oporba, uključujući čelnika Domovinskog pokreta Ivana Penavu, a koji je tada upozorio da se radi o autokratskom potezu premijera Plenkovića koji je sam odlučio o glavnom državnom odvjetniku, bez šireg konsenzusa.

Parlamentarna lijevo-liberalna oporba zbog Turudića je organizirala i veliki prosvjed na Markovu trgu 17. veljače.

Turudićevi zagovaratelji, s druge strane, ponavljali su da je bio najbolji od svih kandidata koji su se javili za dužnost šefa Državnog odvjetništva, ali i da se za susrete Turudića s Mamićem znalo i ranije, nakon čega je prošao najstrožu sigurnosnu provjeru i imenovan sucem Visokog kaznenog suda.

Ivan Turudić dolazi u DORH Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Netom prije preuzimanja dužnosti stigla je i odluka Visokog kaznenog suda, kojom je odbačena pritužba predsjednika tog suda Željka Horvatovića, a on je, uz suglasnost predsjednika Vrhovnog suda, protiv Turudića zatražio pokretanje postupka povrede Kodeksa sudačke etike.