provjera sudaca

Turudić o uhićenim osječkim sucima: U Osijeku, deset godina koliko sam ja čuo, nije rađena niti tražena sigurnosna provjera

23.06.2021 u 19:23

Bionic
Reading

Zdravku i Zoranu Mamiću određen je istražni zatvor. Sudac Visokog kaznenog suda Ivan Turudić kaže da ne poznaje osobno suce Županijskog suda u Osijeku koji su osumnjičeni da su od braće Mamić uzimali mito

'Ove okolnosti koje su povezane u Slavoniji zaista nanose veliku štetu...To se pričalo do prije nekoliko mjeseci, ja te suce nisam ni vidio, osobno ih ne poznam, nisam bio u Hercegovini, kolegu Vrbana sam dobronamjerno pitao je li to istina. On je rekao da to nije istina i onda je zlonamjerno naveo taj naš razgovor u iskazu', kazao je Turudić za RTL.

Ovaj slučaj izvukao je na površinu pitanje sigurnosnih provjera.

'To regulira zakon o sigurnosnim provjerama. Predsjednik suda prije isteka tog roka od SOA-e zatražiti sigurnosnu provjeru, SOA neće sama doći u županijski sud u Osijek ili Zagreb i raditi sigurnosnu provjeru, ako nisu pozvani. U Osijeku 10 godina koliko sam ja čuo nije rađena niti tražena sigurnosna provjera. Meni je to nevjerojatno. Čuo sam izjavu prethodnog predsjednika da je nejasna odredba, ali nije odredba je vrlo jasna kao suza. Moraju se raditi sigurnosne provjere. Isto tako nemaš pravo na 15 posto veću plaću, na ime tog pristanka da pristajemo na sigurnosnu procjenu i da smo suci USKOK-a mi dobivamo puno veću plaću nego od naših kolega koji rade na građanskom odjelu', kazao je.

Pojasnio je što to znači. 'Razgovora se sa susjedima. prijateljima, poznanicima, s onima si dobar ili nisu. Kontrliraju bankovni računi, imovinske kartice. To je najrigoroznija provjera u RH. SOA nikad ne odlučuje je li netko pao ili ne, već u svome zaključku napiše je li sigurnosna ugroza ili ne te ispunjava li uvjete iz tog i tog članka. Na čelniku tijela je da odluči hoće li tog suca staviti ili rasporediti na rad na druge predmete', pojasnio je.