TRENIRALI GULENISTE

Tursko tužiteljstvo optužilo CIA-ju i FBI da stoje iza puča

02.08.2016 u 11:16

Bionic
Reading

Turski premijer Binali Yildirim tijekom jučerašnjeg susreta u Ankari s generalom Josephom Dunfordom, zapovjednikom Združenog stožera američke vojske, još jednom je ponovio svoj zahtjev za izručenjem kontroverznog bivšeg imama Fethullaha Gulena koji živi u dragovoljnom egzilu u SAD-u. Istovremeno, tursko je tužiteljstvo u Edirneu utvrdilo kako su CIA i FBI uvježbali sljedbenike klerika Gulena koji su 15. srpnja pokušali izvesti vojni udar u toj zemlji

Kako piše turski tisak, tužiteljstvo traži maksimalnu kaznu za 43 osumnjičenika koje se povezuje s pučem, a najteža moguća kazna traži se i za Gulena, kojeg je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan označio kao duhovnog vođu puča.

CIA i FBI su pružali treninge u kulturnim centrima gulenističkog pokreta. Operacije koje su tužitelji obavili 17. prosinca prije tri godine dobar su primjer njihova djelovanja', navodi se optužnici, uz objašnjenje kako je SAD obučio gulenističke lojaliste te kako su oni potom infiltrirali sigurnosne institucije.

'Taj propali pokušaj puča trebao je oslabiti državu i njezine institucije te rušenje vlade. Za pokušaj puča odgovorni su gulenisti koji rade u sudstvu i u sigurnosnim institucijama, a koji su uvježbali Amerikanci', tvrdi tužiteljstvo, a prenosi agencija Anadolu.

Pogoršane odnose Ankare iWashingtona pokušao je popraviti čelni čovjek američke vojske, general Dunford koji se pored premijera Yildirima sastao i s zapovjednikom glavnog stožera turske vojske, generalom Hulusijem Akerom

Tijekom vojnog sastanka na vrhu, Dunford je najoštrije osudio pokušaj državnog udara te je istaknuo kako je razlog njegovog posjeta Ankari pokazati solidarnost s turskim narodom i želju za nastavkom suradnje na vojnom, ali i drugim poljima.

Tijekom susreta s Akarom, general Dunford, kako javljaju agencije, upitao je Akara odakle Turskoj dokazi da iza svega stoji Gulen, nakon čega je zapovjednik glavnog stožera turske vojske odgovorio prvom čovjeku američke vojske kako je upravo on dokaz kazavši američkom kolegi da je tijekom pučističkog bombardiranja turskog parlamenta jedva izvukao živu glavu.

'Trebate dokaze? Ja sam živući dokaz', odgovorio je Akar generalu Dunfordu.