92 migranta

Tursko predsjedništvo odbacilo krivnju za gole izbjeglice u Grčkoj

16.10.2022 u 23:25

Bionic
Reading

Tursko predsjedništvo u nedjelju je oštro odbacilo svaku odgovornost za 92 izbjeglica pronađenih bez odjeće na grčkoj stranici granice i pozvalo je Grčku da "prestane s neutemeljenim optužbama"

"Pozivamo Grčku da čim prije odustane od nehumanog stajališta prema izbjeglicama, da prekine lažne i neutemeljene optužbe protiv Turske"; rekao je direktor za komunikacije turskog predsjedništva Fahrettin Altun.

"Grčka je još jednom cijelom svijetu pokazala da ne poštuje dignitet ugnjetavanih naroda objavljujući fotografije izbjeglica koje je deportirala pošto im je oduzela osobne stvari", navodi se.

Grčki ministar za civilnu zaštitu Takis Theodorikakos kazao je u subotu da je policija pronašla 92 ilegalna migranta gola, a neki od njih imali su ozljede.

Istragom grčke policije i EU-ove granične agencije Frontex pronađeni su dokazi da su migranti prešli rijeku na grčki teritorij na gumenim čamcima iz Turske, rekla je grčka policija.

Turski dužnosnik Attun pozvao je u nedjelju grčke vlasti "da ponajprije polože račune za bebe koje su ostavili da se utope u Egejskom moru, za osobe koje su opljačkali i tukli svojim remenjem u mjestu Meriç (što je tursko ime za Evros) te za one koje su pustili da se smrznu u koordinaciji s Frontexom", europskom agencijom za nadzor granica. 

Zbog optužbi protiv Frontexa, optuženog da je prikrivao push-backove koje provodi grčka mornarica u Egejskom moru, krajem travnja ostavku na dužnost podnio je direktor Frontexa Fabrice Leggeri.

Grčka i Turska razmjenjuju optužbe za zlostavljanje migranata, uglavnom Afganistanaca i Sirijaca koji pokušavaju ući u Europsku uniju.

Visoko povjereništvo UN-a za izbjeglice (UNHCR) osudilo je u nedjelju "okrutno i ponižavajuće" postupanje prema 92 izbjeglica i zatražilo "cjelovitu istragu tog izgreda".

Grčka je bila na prvoj liniji europske migrantske krize 2015. i 2016. godine kada je oko milijun izbjeglica u bijegu od rata i siromaštva u Siriji, Iraku i Afganistanu dolazilo do Grčke uglavnom preko Turske.

Broj dolazaka je otad pao, no grčke vlasti rekle su da su nedavno uočile porast pokušaja ulazaka preko turske kopnene granice i grčkih otoka.

Grčka je pozvala Tursku da poštuje sporazum s Europskom unijom iz 2016. godine prema kojemu se Ankara obvezala da će zadržavati priljev izbjeglica u Europu u zamjenu za milijarde eura pomoći.

Turska kaže da je pojačala mjere za sprječavanje krijumčarenja ljudi.