AHMET DAVUTOGLU

Turski ministar u posjeti Mostaru

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 30.01.2011 12:59
  • Objavljeno 30.01.2011 u 12:57
Ahmet Davutoglu

Ahmet Davutoglu

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Predsjednici HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. Dragan Čović i Božo Ljubić upozorili su u subotu navečer na zajedničkom sastanku turskog ministra vanjskih poslova Ahmeta Davutoglua na pogubnost pokušaja da se dvije najveće hrvatske stranke isključe iz vlasti i istaknuli da Turska podupire dogovor koji bi u BiH omogućio široku koaliciju i otvorio prostor za ustavne promjene

'Mi smo ukazali na sve zamke i pokušaje da se eliminira politička volja hrvatskog naroda na nekoj od razina vlasti kao krajnje ozbiljno pitanje s nesagledivim posljedicama za BiH. Gospodin Davutoglu je za takve poruke imao razumijevanje', rekao je Čović nakon susreta s turskim šefom diplomacije, koji je u Mostaru završio posjet BiH. Dodao je da očekuje potporu Turske u važnim procesima, ponajprije oko reforme ustava u toj zemlji.

'Naš je prioritet otvoriti vrata BiH u Europsku uniju, a to je nemoguće provesti bez ustavnih promjena. U tome koraku trebamo riješiti pitanje jednakopravnosti svih triju naroda i time smo riješili najkrupnije probleme u BiH kako bi se okrenuli budućnosti', rekao je Čović.

Po Ljubićevim riječima, Davutoglu je tijekom susreta ocijenio da postoji fleksibilnost u Sarajevu i Banja Luci da se dođe do rješenja oko uspostave vlasti.

Turski šef diplomacije Ahmet Davutoglu posjetio je BiH u svojstvu predsjedatelja Odbora ministara Vijeća Europe. Susreo se u subotu u Sarajevu i Banjoj Luci s vodećim bošnjačkim i srpskim političkim strankama i razgovarao s njima o uspostavi vlasti u BiH i ustavnim reformama.

Dio posjeta turskog šefa diplomacije Bosni i Hercegovini obilježio je skandal kada je predsjedatelj Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović u subotu iznenada otkazao već dogovoreni sastanak. Iz Radmanovićeva ureda priopćeno je kako je susret s visokim turskim izaslanstvom otkazan, među ostalim, jer je turska strana 'tražila skidanje zastave Republike Srpske iz dvorane za sastanke'. Kao razlog je navedeno i kašnjenje zrakoplova kojim je Davutoglu u Banju Luku trebao stići iz Sarajeva.

Ministar vanjskih poslova Turske ipak se sastao s predsjednikom RS Miloradom Dodikom a taj je susret privukao posebnu pozornost zbog činjenice da je Dodik proteklih mjeseci oštro optuživao Tursku za miješanje u unutarnje stvari Bosne i Hercegovine i nekritičku potporu Bošnjacima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi