DO DALJNJEGA

Turska invazija na sjever Sirije odgodila deportaciju okorjelih islamista u BiH

10.10.2019 u 15:55

Bionic
Reading

Ratne operacije koje je na sjeveru Sirije pokrenula turska vojska utjecale su na planove za deportaciju devet državljana Bosne i Hercegovine povezanih s terorizmom u matičnu zemlju, potvrdio je u četvrtak u Banjoj Luci ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić

Devet državljana BiH, koji su u zarobljeničkim logorima pod nadzorom kurdskih snaga, trebali su biti izručeni bosanskohercegovačkim vlastima do kraja ovog tjedna i ta operacija je već bila usuglašena, no sada je odgođena jer su kurdske pozicije našle na udaru turskih snaga.

'Zbog zbivanja u protekla 24 sata i novih okolnosti koje su nastale na prostoru Sirije to se odgađa do daljnjeg', kazao je Mektić novinarima.

Devetorica državljana BiH borila su se u redovima islamističkih terorističkih organizacija koje su u proteklim godinama djelovale na području tzv. Islamske države u Siriji i Iraku.

  • +19
Turska invazija na sjever Sirije Izvor: AFP / Profimedia / Autor: Delil SOULEIMAN

Zarobljeni su zajedno s tisućama drugih terorista, a SAD su početkom godine pozvale sve europske zemlje da preuzmu odgovornost za svoje državljane koji su među tim zarobljenicima, prime ih natrag i procesuiraju sukladno zakonu.

Takav postupak bio je pripremljen i za državljane BiH. Do sada je u tu zemlju iz zarobljeništva u Siriji deportiran samo Ibro Ćufurović i njemu se sada pred Sudom BiH sudi po optužnici za terorizam.