ERDOGAN PRKOSI TRUMPU

Turska pokrenula ofenzivu na sjeveroistoku Sirije

09.10.2019 u 16:53

Bionic
Reading

Turska i njezini saveznici među sirijskim pobunjenicima započeli su vojnu operaciju na sjeveroistoku Sirije, objavio je u srijedu predsjednik Recep Tayyip Erdogan, dodavši kako je cilj te ofenzive eliminacija "koridora terora" uz južnu tursku granicu

Erdogan tvrdi kako je svrha operacije "Izvori mira" eliminacija prijetnje od kurdske paravojske YPG i militanata Islamske države, kao i omogućavanje povratka sirijskih izbjeglica iz Turske nakon uspostavljanja "sigurne zone" na tom području.

"Naša misija je sprječavanje stvaranja koridora terora uz našu južnu granicu, te uspostavljanje mira na tom području", napisao je turski čelnik na svom Twitter profilu.

  • +10
Sastanak Aleksandra Vučića i Recepa Tayyipa Erdogana Izvor: Pixsell / Autor: Srdjan Ilic/PIXSELL

"Očuvat ćemo teritorijalni integritet Sirije i osloboditi lokalne zajednice od terorista", dodao je Erdogan. 

Ofenziva je započela zračnim napadima, nakon čega će uslijediti artiljerijska paljba, otkrio je Reutersu turski sigurnosni izvor u srijedu, nakon što su eksplozije pogodile grad Ras al Ain na sjeveroistoku Sirije. 

Sirijske demokratske snage (SDF) predvođene Kurdima objavile su da su turski ratni zrakoplovi pogodili njihovu regiju i "civilna područja", što je izazvalo "ogromnu paniku među ljudima".