'DRAMATIČNO POGORŠANJE'

Turska: Napustite Irak; UN krajnje zabrinut

13.06.2014 u 19:22

Bionic
Reading

Tursko ministarstvo vanjskih poslova preporučilo je u petak svojim državljanima da napuste dijelove Iraka u kojima se vode najžešći sukobi između džihadista i vladinih snaga

Upozorenje se odnosi na Mosul, Kirkuk, Salahedin, Dijalu, Al-Anbar i Bagdad, objavilo je ministarstvo na svojim internetskim stranicama. Džihadisti ISIL-a (Islamska država Irak i Levant) nastavili su u petak napredovati prema Bagdadu nakon što su učvrstili pozicije na sjeveru zemlje.

Tijekom noći su zauzeli Sadiju i Džalaulu i okolna područja u pokrajini Dijali, a prije toga Faludžu, Ramadi, Tikrit i Mosul i mogli bi dovesti do raspada Iraka na sunitski, šijitski i kurdski dio.

ISIL se bori i u Siriji gdje sudjeluje u borbama protiv režima Bašara al Asada, a u planu ima povezivanje dijelova Sirije i Iraka u novu političku zajednicu, kalifat. U Iraku se nalazi oko 135.000 Turaka, većina u Kurdistanu.


Militanti ISIL-a oteli su u srijedu u turskom konzulatu u Mosulu pedesetak turskih državljana. Pregovori o njihovu oslobađanju su u tijeku. U Mosulu je otet i 31 turski vozač kamiona.

Turska ima druge najveće vojne snage u NATO-u nakon SAD-a, ali analitičari ne očekuju da će poduzimati bilo kakve vojne akcije osim u sklopu međunarodne koalicije. Američki predsjednik Barack Obama zaprijetio je u četvrtak vojnim napadima na ISIL. SAD ima veliku zračnu bazu u Incirliku u južnoj Turskoj.

UN krajnje zabrinut stanjem u Iraku

Visoka povjerenica Ujedinjenih naroda za ljudska prava Navi Pillay je u petak kritizirala pljačke i izvansudska pogubljenja u Iraku gdje džihadisti prijete Bagdadu nakon što su osvojili nekoliko gradova.
Pillay je navela da je prema izvješćima posljednjih dana više stotina ljudi ubijeno, a ranjeno je oko tisuću. Ona je izrazila krajnju zabrinutost dramatičnim pogoršanjem stanja u Iraku od kuda stižu izvješća o izvansudskim pogubljenjima i masovnim iseljenjima blizu pola milijuna ljudi.

Od 10. lipnja džihadisti Islamske države u Iraku i na Levantu (ISIL) su uspjeli zauzeti Mosul, pokrajinu Niniva, Tikrit i druge regije pokrajine Salahedin, kao i područja pokrajina Dijala i Kirkuk, iskoristivši rasulo snaga sigurnosti. Oni od siječnja kontroliraju Faluju, 60 km zapadno od Bagdada.

Pillay jako zabrinjavaju izvješća prema kojima borci ISIL-a, uključujući zatvorenike puštene iz zatvora u Mosulu i kojima su dali oružje, aktivno traže i u nekim slučajevima ubijaju vojnike, policajce i civile za koje drže da su se priklonili vladi.

UN je dobio informacije o pogubljenju po kratkom postupku vojnika iračke vojske tijekom zauzimanja Mosula i 17 civila također u Mosulu 11. lipnja. Povjerenica Pillay je naglasila važnost pružanja materijalne i fizičke podrške raseljenima, dok Svjetska organizacija za migracije (IOM) predviđa dužu humanitarnu krizu u Iraku.

Više od 500.000 civila je pobjeglo od sukoba u Mosulu i još 40.000 je otišlo iz Tikrita i Samare, navodi IOM.