NAJVEĆA NA BALKANU

Turska financira gradnju velike džamije u Tirani

13.05.2015 u 20:55

Bionic
Reading

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i njegov albanski kolega svečano su u srijedu u Tirani otvorili radove na gradnji velike džamije koje će financirati turska muslimanska zajednica

Džamija, čija će gradnja stajati oko 30 milijuna eura, bit će završena za nešto više od dvije godine, a pokrivat će površinu od oko 20.000 metara četvornih i moći će primiti 4500 vjernika.

Predstavnik muslimanske zajednice u Tirani Genti Kruja rekao je da će džamija biti najveća na Balkanu.

Više od polovice (56 posto) od tri milijuna Albanaca su muslimani, 15 posto su katolici, a 11 posto pravoslavci, po posljednjim procjenama.

'Želimo brzo završiti radove kako bismo poklonili džamiju našoj albanskoj braći', rekao je turski predsjednik na zajedničkoj konferenciji za novinare s albanskim predsjednikom Bujarom Nishanijem

Džamija će biti dio islamskog centra, koji obuhvaća konferencijske dvorane, izložbene prostore, biblioteke i muzeje, a nalazi se u samom središtu grada, u blizini katoličke i pravoslavne katedrale.

'Muzej suživota, koji će također biti sagrađen, u blizini džamije u Tirani bit će simbol vjerske tolerancije', dodao je Erdogan.

Turska je četvrti ekonomski partner Albanije i turske investicije u toj zemlji iznose gotovo 2,7 milijarda američkih dolara.