'UBILA' IH KLIMA

Turističko naselje ostalo bez struje

14.07.2011 u 17:10

Bionic
Reading

Turističko naselje Červar Porat usred noći ostalo je bez struje. Razlog kvara nije, kako bi se pretpostavilo, kakvo nevrijeme, već preopterećenje mreže. Naime, visoke noćne temperature, koje su se sinoć u 21 sat kretale oko 30 stupnjeva, da bi tek pred jutro pale na pristojnih 25 stupnjeva Celzija, vjerojatno su razlog masovnog uključivanja klima-uređaja, što je opteretilo mrežu izgrađenu 70-ih godina prošlog stoljeća

Kako vele djelatnici Elektroistre, do nestanka struje došlo je oko tri sata, a unatoč naporima i doslovce prokopanim terasama dviju vikendica, danas u 14 sati do oštećenih kablova se još uvijek nije uspjelo doći.

Što će reći vlasnici ovih vikendica kad čuju za prokopano dvorište, pitamo jednog od šefova koji je u obilasku. 'Što da vam kažem, vlasnici su proširili dvorišta i popločili terase bez da su ikoga išta pitali pa su sad doslovce svi kablovi ispod terasa', veli nam čovjek iz Elektroistre.

Osim izgorjelih vodova u Ulici Ružmarin, navodno je do kvara došlo i na glavnim vodovima pa je zapravo kompletno turističko naselje bez struje, što je danas znatno zakompliciralo život turistima i domaćinima.

Trgovine su zatvorile vrata jer im bez struje ne rade blagajne, u kafićima pišu račune ručno, no najveći problem su kafićima i restoranima hladnjaci i ledenice s ribom i mesom jer temperatura u Červaru je trenutno 35 stupnjeva u hladu, a prognoza je da se može popeti i na 39 stupnjeva. U svakom slučaju, danas se u Červaru ne možete rashladiti kakvim ledenim pićem pa se valja naoružati strpljenjem i izdržati bez klimatizacije.

Ako sve bude išlo po planu, struja bi trebala doći oko 18 sati, obećavaju Elektroistrini djelatnici. U 14.45 sati kvar je otklonjen, a djelatnici zatrpavaju raskopane terase. No ostaje pitanje - što će se dogoditi ako svi opet uključe svoje klimatizacijske uređaje budući da ih danas posjeduje gotovo svaka kuća, a kad se gradila mreža za vikend-naselje nitko takvo opterećenje nije predvidio.