BURNO U TAJLANDU

Turistička hit destinacija na rubu uličnog prevrata

29.11.2013 u 07:35

Bionic
Reading

Jedna od turistički najatraktivnijih zemalja svijeta ušla je ovih dana u političku krizu na rubu uličnog prevrata. Ruska vlada zamolila je svoje građane da do daljnjeg ne putuju u Tajland, iako su turističke zone u toj zemlji zasad stabilne

Prema najnovijim vijestima, oko tisuću prosvjednika ušlo je u centralni stožer tajlandske vojske uz povike 'Želimo znati na čijoj je strani armija'. Istovremeno je nekoliko stotina građana okupiralo sjedište vladajuće stranke Puea Thai.

Zasad nema vijesti o nasilju na prosvjedima, iako tisuće ideološki raznolikih nezadovoljnika negoduju ispred zgrada ministarstava, dok su se u prostorije ministarstva financija probili i okupiraju ih od ponedjeljka. Guardian javlja da su se prosvjednicima pridružile i rojalističke te vojne elite.

Prosvjedi su izbili u 31 provinciji Tajlanda; najaktivniji je bio jug zemlje, tradicionalno uporište oporbene Demokratske stranke.

Izvanredno stanje u Tajlandu mediji objašnjavaju bijesom građana prema premijerki Yingluck Shinawatra, inače bogatoj poduzetnici iz imućne obitelji koju se optužuje za korupciju u poslovima upravljanja vodnim resursima i poljoprivredi. Kao trajni pozadinski izvor nestabilnosti u socijalno raslojenom Tajlandu navodi se njezin brat, bivši premijer i televizijski mogul Thaksin Shinawatra. Bio je premijer do 2006. godine, a svrgnut je vojnim udarom. Potom je pobjegao u inozemstvo pred uhićenjem i sudskim procesom zbog zloupotrebe vlasti, no i dalje ga se smatra ključnom osobom u političkoj stvarnosti Tajlanda. Prosvjednike je također razjario nedavni zakon o oprostu za koji se tvrdilo da je kreiran kako bi se odbjeglom moćniku omogućio povratak. Guardian piše da zbog Thaksina zemlju već osam godina potresaju prosvjedi, vojne intervencije i kontroverzne sudačke odluke. 

Aktualnoj premijerki Shinawatri nakon izbijanja prosvjeda izglasano je povjerenje u tajlandskom parlamentu, pa ona odbija raspustiti vladu. No protesti i okupacije centralnih tajlandskih institucija i dalje traju.