OTVORENO PISMO VLADI

Turista nigdje - otok i grad Hvar zjape prazni

05.04.2010 u 17:07

Bionic
Reading

Dok u većini turističkih središta u Istri i Dalmaciji ovih dana bilježe prve veće skupine gostiju i početak turističke sezone, grad Hvar i čitav otok zjape prazni. Prije pet godina u Hvaru su, primjerice, za Uskrs imali 1.200 gostiju, dok je grad sada potpuno prazan. Ta činjenica je, po svemu sudeći, dodatno potaknula više udruga i skupina građana Hvara da pošalju otvoreno pismo Vladi zbog potpunog debakla privatizacije hotelskog poduzeća Sunčani Hvar u režiji Fonda za privatizaciju i ORCO Grupe

Skupina građana, udruga izvornih vlasnika Forani, skupina bivših i sadašnjih zaposlenika te udruga Eko sunčani otoci uputili su otvoreno pismo Vladi RH, HFP-u, ali i Ministarstvu financija kojim ponovno traže objavu sadržaja ugovora te raskid još uvijek tajnih i štetnih ugovora s ORCO Grupom.

Zahtijeva se zaustavljanje prodaje imovine Sunčanog Hvara, vraćanje na početno stanje prije sklapanja ugovora, dodjelu 25 + 1 dionicu Gradu Hvaru bez ikakve naknade te dodjelu isto toliko dionica za obeštećenje izvornih vlasnika, bivših i sadašnjih zaposlenika tvrtke i Crkve. Na kraju se zahtijeva da se ostatak dionica dodijeli građanima Hvara koji su sudjelovali u izgradnji cjelokupne infrastrukture grada kojom se koristi i hotelska kuća. 

Potpisnici otvorenog pisma tvrde da je državni proračun oštećen za najmanje 570 milijuna kuna. ORCO Grupa nije ispunila nijednu točku iz ugovora, a dodatno su sa svojim nesavjesnim, neprofesionalnim poslovanjem i megalomanijom doveli tvrtku Sunčani Hvar u katastrofalno stanje, tako da je u posljednjih pet godina zadužena za više od pola milijarde kuna, kao i hipotekarnim kreditima u iznosu od 80 milijuna eura. Štoviše, nakon veta HFP-a na prodaju, ORCO najavljuje rasprodaju imovine nakon isteka ugovora u srpnju.

Hvarski pučani otvorenim pismom Vladi nastavljaju svoju bunu protiv ORCO Grupe, ali i podsjećaju na neke prijašnje nepravde, kao primjerice na 'Drugu nacionalizaciju' iz 1994. kada je društvena imovina pretvorena u državnu. Podsjećaju i na nikad oproštena dugovanja zbog prihvata mnoštva izbjeglica tijekom Domovinskog rata, kada se moralo uzimati kredite uz lihvarske 18-postotne kamate. Tvrdi se i da je Vlada hotelskoj kući Sunčani Hvar ostala dužna 10 milijuna eura duga i kamata. Na kraju se navode i brojke koje svjedoče o poraznom padu broja gostiju iz godine u godinu otkako je ORCO na Hvaru.

Pismo je odaslano na još osam adresa. Hvarani su podnijeli i više kaznenih prijava, tužbu Sudu u Strasbourgu, a traže od USKOK-a i DORH-a da obave istragu i reviziju poslovanja Sunčanog Hvara.