PUŠKE NA GOTOVS

Turčinov odobrio početak akcije na istoku Ukrajine

14.04.2014 u 20:53

Bionic
Reading

Oleksandr Turčinov, v. d. predsjednika Ukrajine, potpisao je ukaz o početku specijalne operacije na istoku zemlje, priopćila je njegova služba za odnose s javnošću

Turčinov je ranije najavio pokretanje "sveopće antiterorističke operacije" s ciljem da ukrajinske vlasti povrate kontrolu nad policijskim i vladinim zgradama koje su prethodnih dana zauzeli proruski demonstranti u desetak gradova na istoku zemlje.

Prethodno je Turčinov pozvao UN da razmjesti snage na istoku zemlje, gdje su proruski demonstranti zauzeli javne zgrade u 10 gradova. Za to je neophodan mandat Vijeća sigurnosti, gdje Rusija ima pravo veta.

U telefonskom razgovoru s generalnim sekretarom UN-a Ban Ki - Moon, Turčinov je pozvao UN da se pridruže "antiterorističkoj" operaciji na istoku Ukrajine, navela je služba ukrajinskog predsjednika.

"Bila bi dobrodošla vaša pomoć u vođenju zajedničke antiterorističke operacije na istoku Ukrajine", gdje su u više regija proruski demonstranti, među kojima ima i naoružanih, zauzeli javne zgrade, rekao je Turčinov.

Ban je, kako se navodi u priopćenju iz Kijeva, rekao da Ukrajina može računati na 'punu podršku' UN-a. 'Učinit ću sve u svojoj moći kako bi se situacija sredila na miran način i što je prije moguće", rekao je Ban prema tom izvoru.

Demonstranti su zauzeli zgradu policije u gradu Gorlovki na istoku Ukrajine nekoliko sati poslije isteka ultimatuma Kijeva. Postavljaju barikade i traže NR Donjeck. Ultimatum za predaju oružja istekao je jutros u 8 sati.