PREGOVARAČKO RJEŠENJE

Tunis pružio azil Asadu

28.02.2012 u 15:30

Bionic
Reading

Raspravlja se o izvještaju UN-ovih istražitelja za ljudska prava koji su imenovali sirijske dužnosnike za koje vjeruju da su odgovorni za zločine

Kao dio pregovaračkog rješenja krize u Siriji predsjednik Tunisa Moncef Marzouki izjavio je da je spreman pružiti azil sirijskom čelniku Basharu al-Asadu i njegovim rođacima, javlja AFP.

Na međunarodnoj konferenciji o Siriji, održanoj prošlog tjedna u Tunisu, Marzouki je predložio da se Asadu i njegovoj obitelji dade pravni imunitet.

Ujedno, Vijeće za ljudska prava Ujedinjenih naroda (UN) danas održava hitnu sjednicu zbog kontinuiranog pogoršanja sigurnosne i humanitarne situacije u Siriji.

Raspravlja se o izvještaju UN-ovih istražitelja za ljudska prava koji su imenovali sirijske dužnosnike za koje vjeruju da su odgovorni za zločine.

Navi Pillay, povjerenica UN-a za ljudska prava, zatražila je hitan prekid vatre u Siriji iz humanitarnih razloga, ocijenivši da se situacija u posljednjih nekoliko tjedana ubrzano pogoršala. Dodala je da je njezin ured primio izvještaje o masovnim uhićenjima u akcijama sirijske vojske i sigurnosnih službi.

Pillay tvrdi da je od pokretanja novog napada početkom veljače poginulo nekoliko stotina ljudi.

U znak prosvjeda sirijski veleposlanik u Ženevi napustio je sjednicu vijeća kazavši da se povlači iz te 'sterilne diskusije'.