SVEČANOST

Tuneli Sv. Rok i Mala Kapela rade punim obimom

30.05.2009 u 13:35

Bionic
Reading

Druge tunelske cijevi u tunelima Sveti Rok i Mala Kapela u promet je danas pustio ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta na prigodnoj svečanosti na odmorištu Marune, s južne strane tunela Sveti Rok.

Za vrijeme svečanosti promet kroz obje cijevi jednog i drugog tunela je krenuo.

Na svečanosti su uz ministra Kalmetu bili i ministar zdravstva Darko Milinović, brojni gradonačelnici, načelnici i župani iz Zadarske i Ličko-senjske županije, predstavnici graditeljskih tvrtki, projektanata, nadzora i mnogi drugi.

Otvarajući druge tunelske cijevi u tunelima Sveti Rok i Mala Kapela, ministar Kalmeta je rekao kako ove tunelske cijevi znače da više neće biti gužvi i kilometarskih kolona na autocesti Zagreb-Split i dalje prema Dubrovniku, zatim da je bitno povećana sigurnost vozača, a nisu zanemarivi ni financijski efekti Hrvatskih autocesta budući da su se dosad u slučajevima gužvi kolone usmjeravale na alternativne prometnice.

Kalmeta je čestitao izvođačima radova, nadzornim tvrtkama rekavši da su ovi tuneli proizvod hrvatske pameti. Podsjetio je na vrijeme 90-ih godina, uz ostalo i kad je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman 1999. godine prošao kroz prokopanu tunelsku cijev na Velebitu. Tada su, rekao je Kalmeta, neki omalovažavali ovaj projekt, podrugljivo govorili da ćemo u njima uzgajati šampinjone. Takvi nisu bili u prilici niti će biti graditi, a mi imamo sreću da gradimo Hrvatsku, rekao je Kalmeta.

Okupljenima se obratio i ministar zdravstva Darko Milinović koji je istaknuo da je hrvatska vlast 90-ih godina otvarajući radove na gradnji tunela Sveti Rok poručila i okupatorima koji su bili s ličke strane tunela da se neće miriti s okupacijom Hrvatske. Ovi tuneli jamče razvoj ne samo Zadarske i Ličko-senjske županije nego i cijele Hrvatske, rekao je Milinović.

Dodao je da su se hrvatske izvođačke tvrtke dokazale u gradnji te da su bok europskima. Još jedan nacionalno važan projekt nas očekuje i s jednakim ushićenjem ćemo ga otvoriti za nekoliko godina, a to je Pelješki most, rekao je Milinović.

Na svečanosti se okupljenima obratio i predsjednik Uprave Hrvatskih autocesta Jurica Prskalo. Od danas je 399 km auto-ceste od Zagreba prema Splitu i dalje prema Dubrovniku u punom profilu, rekao je Prskalo i dodao da je ovo veliki graditeljski pothvat. U kopanju tunelskih cijevi primijenjene su najbolje tehnologije bušenja pri čemu je utrošeno dva milijuna kilograma eksploziva, što ilustrira kompleksnost zahvata, rekao je Prskalo, istaknuvši da su ti tuneli su među najsigurnijima i najboljima u Europi.

Vrijednost dviju tunelskih cijevi u tunelima Sveti Rok i Mala Kapela je 787,5 milijuna kuna bez PDV-a, a ukupna vrijednost obaju tunela s četiri tunelske cijevi je 2,3 milijarde kune bez PDV-a.