OŠTRO UPOZORENJE PROSVJEDNICIMA

Tulsa uvodi policijski sat uoči Trumpovog skupa za vikend

19.06.2020 u 19:36

Bionic
Reading

Američki predsjednik Donald Trump izdao je u petak, uoči ovotjednog nastavaka svojih kampanjskih skupova, oštro upozorenje prosvjednicima dok su lokalni dužnosnici uveli djelomične policijske sate u području oko dvorane

"Svi prosvjednici, anarhisti, agitatori, pljačkaši ili propalice koji ste se zaputili Oklahomu, molim vas shvatite da nećete biti tretirani kao u New Yorku, Seattleu ili Minneapolisu. Bit će to drugačiji scenarij!", poručio je Trump na Twitteru, dan uoči subotnjeg skupa.

Gradonačelnik GT Bynum najavio je policijski sat kasno u četvrtak, navodeći kao razlog zabrinutost zbog mogućih nemira.

"Pojedinci iz organiziranih skupina koji su bili uključeni u destruktivno ili nasilno ponašanje u drugim državama planiraju doputovati u Tulsu kako bi izazivali nerede na skupu i oko njega", rekao je gradonačelnik.

  • +13
Prosvjed u Washingtonu Izvor: Profimedia / Autor: REX / Shutterstock Editorial / Profimedia

U zemlji već tjednima traju prosvjedi zbog policijske brutalnosti i rasizma. U nekim slučajevima demonstracije prate nasilje i pljačka, iako je takvo ponašanje uglavnom obilježavalo prve prosvjede te se otad prorijedilo.

Jedan od najpoznatijih sukoba između policije i prosvjednika dogodio se ispred Bijele kuće, kad su savezni policajci bacili suzavac i primijenili silu da bi uklonili prosvjednike kako bi se Trump mogao uslikati kraj obližnje crkve.

Također postoji zabrinutost zbog širenja koronavirusa jer će se skup održati u zatvorenom prostoru, a nošenje maski nije obavezno. 

Trump trenutačno zaostaje u nacionalnim anketama iza demokratskog kandidata Joea Bidena. Otkad je predstavio svoju predsjedničku kampanju 2015. godine, skupovi su tipičan alat Trumpova političkog arsenala.