ZLOSTAVLJANJE U KERESTINCU

'Tukli su nas palicama i mučili elektrošokovima'

16.05.2012 u 16:05

Bionic
Reading

Ispitivanjem prvih žrtava tzv. Konačišta ratnih zarobljenika u Kerestincu danas je nastavljeno suđenje bivšem zapovjedniku tog zatvora Stjepanu Klariću i četvorici njemu podređenih hrvatskih vojnika optuženih za najstrašnija psihička i fizička zlostavljanja pripadnika neprijateljske JNA, ali i srpskih civila uhićenih uglavnom u okolici Zagreba i Siska

Prvi svjedoci Đorđe Jovićić i Danica Poznanović potvrdili su navode iz optužnice prema kojima su zlostavljanja započela još u tadašnjem vojnom zatvoru u Gajevoj ulici, gdje je danas sjedište Državnog odvjetništva, nakon čega su žrtve odvedene u bivšu raketnu bazu JNA u Kerestincu.

Tamo su, prema tvrdnjama tužiteljstva zatvorenici premlaćivani, mučeni elektrošokovima, ali i prisiljavani na skidanje, oralni seks i masturbaciju. Seksualnom zlostavljanju bilo je podvrgnuto i desetak zatočenih žena. Jedna od njih u logor je, prema optužnici, dovedena trudna, no od posljedica zlostavljanja je pobacila.

Uz Klarića se na optuženičkoj klupi nalaze Dražen Pavlović, Viktor Ivančin, Željko Živec i Goran Štrukelj, koji je odlukom Vrhovnog suda danas vraćen u zatvor u Remetincu gdje se nalaze i ostali optuženici.

Jovičić se prisjetio da je nakon uhićenja u Petrinji doveden u Gajevu gdje su ga, nakon razgovora s Klarićem, četiri muškarca u maskirnim uniformama odvela u susjednu sobu te ga rukama i nogama izudarali po cijelom tijelu. Maltretiranje se nastavilo savijanjem glave i vrata, a potom je pretučen drvenom palicom od pola metra pa je nakon mučenja nekoliko dana, kako tvrdi, mokrio krv.

"Po mom uvjerenju radilo se o djelatnicima SIS-a i vojne policije", kazao je Jovičić. Na Klarićevo pitanje jesu li ljudi koji su ga tukli bili pod njegovim zapovjedništvom svjedok je kazao da je bio toliko izudaran da nije mogao ništa zaključiti.

No, rekao je da je po Klarićevu razgovoru s muškarcima u uniformi znao što ga očekuje.

Svjedok je dodao da su ga stražari u Gajevoj znali izudarati i na hodniku te u sobi gdje je spavao.

Mučenje je, kaže, prestalo kada je doveden u Kerestinec, no tamo je svakog dana svjedočio mučenju zarobljenika koji je pored njega spavao u sobi.

Jovičić je kazao da je tijekom njegova boravka u Gajevoj ćelije sa zarobljenicima obišao tadašnji predsjednik saborskog odbora za ljudska prava Neven Jurica kojega je presreo i rekao mu kako se zove. Kasnije je, tvrdi, od supruge čuo da se Jurica o njemu raspitivao u sisačkoj policiji koja ga je uhitila ističući da je među zatvorenicima bezvlađe.

No, kada su u posjete dolazile osobe poput Jurice ili izaslanstva Crvenog križa nasilja nije bilo, ali su nek zatvorenici "micani da ih se ne vidi".

Danica Poznanović, koja je također uhićena u Sisku, ispričala je da su je stražari u Kerestincu tukli u tzv. crnoj sobi koja je ime dobila zbog crnih zidova i zatamljenih prozorskih stakala.

Tamo su je, kažu, osim premlaćivanja mučili i strujom te je, zajedno s drugim zarobljenicama, tjerali da gola do pasa pleše sa zatvorenicima bez donjeg dijela odjeće.

Prisjetila se da je s njom u sobi bila i zarobljenica imenom Nada koja je od posljedica zlostavljanja pobacila te još jedna koja je nakon što je odbila "plesati" pretučena tako da nije mogla hodati.

Suđenje se iskazima novih svjedoka nastavlja sutra.