'ŠTIĆENI OBJEKT'

Tuđmanov spomenik ima veće osiguranje nego Milanović

Bionic
Reading

Otkako je otkriven prošli tjedan, spomenik Franji Tuđmanu u Splitu postao je, policijskim rječnikom, 'štićeni objekt'. Ponekad ga čuvaju dvojica uniformiranih u policijskom vozilu parkiranom na ugibalištu preko puta, katkad sve spadne samo na jednog policajca koji pješači oko spomenika, događalo se i da ga čuvaju policajci u civilu, a u noći između subote i nedjelje, negdje oko 1 sat, preko puta spomenika bila su parkirana četiri službena policijska vozila i jedan policijski kombi, piše Slobodna Dalmacija

Odgovor zašto policajci čuvaju spomenik te smatraju li da bi ga, ako je već ugrožen, bilo dobro premjestiti na neku sigurnosno manje rizičnu lokaciju, Slobodna Dalmacija potražila je i od PU splitsko-dalmatinske.

'Štovani, vezano za Vaš upit možemo Vas obavijestiti da policijski službenici obavljaju poslove temeljem sigurnosne procjene i analize rizika. Obzirom da se radi o kvalificiranim podacima, više informacija o tome ne možemo iznositi u javnost', stoji u odgovoru policije.

Nedugo nakon što je Slobodna Dalmacija dobila odgovor uniformirani čuvar spomenika je nestao.

Podsjetimo, od prošlog petka, kada je spomenik otkriven, već je nekoliko puta bio na meti aktivista. Članovi neovisne liste Drugo lice Splita razvili su transparent 'Poleti Tuđmane poleti', dok je u nedjelju brončani Tuđman osvanuo ukrašen transparentom na kojem je pisalo 'Tito 1962'.