VIRTUALNI GLASOVI

Tuđman stoji sve bolje, ali samo na Facebooku

Miroslav Tuđman

Miroslav Tuđman

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Srećko Niketić

U današnjem izvještaju o rangu predsjedničkih kandidata na aplikaciji Mnijenje, usporedit ćemo što se dogodilo s glasovima za pojedine kandidate u odnosu na prošli tjedan. Koji kandidati su dobili još više glasova, a koji kandidati manje glasova?

Napominjemo kako smo iz analize izuzeli glasače na aplikaciji mlađe od 18 godina te je u konačnu analizu uzeto u obzir 2.802 članova Mnijenja na Facebooku kojima ovom prigodom zahvaljujemo na sudjelovanju.

Pravo iznenađenje naših izbora na Facebooku je gospodin Miroslav Tuđman koji se sa nešto manje od 10 posto glasova prije tjedan dana, popeo na gotovo 17 posto. On je uz Ivu Josipovića koji je narastao za nešto manje od  jedan posto jedini kandidat koji je 'u plusu'. Potpora svim ostalim kandidatima pala je ili je ostala jednaka kao i prije tjedan dana.

Očito je da Tuđman ima odličnu potporu na Facebooku. To potvrđuje i broj članova na grupama podrške koje ima ovaj predsjednički kandidat. Naime,Miroslav Tuđmanima najviše članova grupe podrške na Facebooku, najviše uploadanih fotografija i najviše tema i postova na diskusijama, dok neki kandidati nemaju nijednu pokrenutu diskusiju na stranicama grupa potopre. Zahvaljujući tolikoj aktivnosti simpatizera, ne bi trebao čuditi visok rejting gospodina Tuđmana i na aplikaciji Mnijenje te njegov rast s petog na drugo mjesto.

Prije nekoliko dana, na tportalu se pisalo o tome kako neki predsjednički kandidati kupuju 'fiktivne' facebook fanove koji služe samo kako bi se frizirale brojke o broju fanova. Zanimljivo je kako neki predsjednički kandidati na svojim stranicama na Facebooku imaju manje članova nego na Facebook grupama za potporu tim članovima na predstojećim predsjedničkim izborima. Nekako nam se čini da broj članova na grupama potpore bolje odražava aktivnu potporu kandidatima na Facebooku, nego stranice kandidata.

Ivo Josipović, koji je i dalje vodeći predsjednički kandidat, dobio je neznatno veći postotak glasova nego prošloga tjedna, no to mu je bilo dovoljno da održi vodeću poziciju sa 17,8 posto glasova.

A sada da vidimo tko su izborni gubitnici na Facebooku. Najviše glasova, više od dva posto izgubio je Damir Kajin, čime je postotak njegovih glasača pao na tek nešto više od pet posto. Pad od 1,6 posto glasova dogodio se i Nadanu Vidoševiću, a pad od 1,4 posto Vesni Pusić. No dok je Vidošević pao s četvrtoga na peto mjesto, Vesna Pusić je s drugog pala na četvrto mjesto te je njezin pad izraženiji.

Među ostalim kandidatima, pad od 1,2 posto dogodio se Josipu Jurčeviću, što ga je  još više udaljilo od vrha. Međutim, ovaj predsjednički kandidat ni prije nije imao velik broj virtualnih glasova korisnika, tako da je njegova pozicija prilično stabilna, unatoč zabilježenu padu.

I na kraju, napomenimo da se u odnosu na stanje prije tjedan dana, za nešto više od jedan posto smanjio i broj glasača na Mnijenju koji ne bi glasali ni za jednog kandidata. U sljedećem našem javljanju analizirat ćemo odnos između političkih stranaka za koje bi glasali facebookovci i predsjedničkih kandidata.

tportal.hr/Hrvoje Sommer

tportal.hr/Hrvoje Sommer

Izvor: tportal.hr / Autor: Hrvoje Sommer


Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi