spremaju ustanak

Trumpov zet dobio kontroverzni posao s nekretninama u Beogradu: Srbi su bijesni

17.05.2024 u 22:41

Bionic
Reading

Nakon godina tajnih pregovora i uplitanja srpske političke elite, investicijska tvrtka Jareda Kushnera Affinity Partners službeno je osigurala 99-godišnju dozvolu za izgradnju luksuznog kompleksa u Beogradu

Kushner je zet bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa i bio je viši savjetnik tijekom Trumpove uprave Bijelom kućom od 2017. do početka 2021. Dogovor je naišao na negodovanje u Srbiji, usredotočeno uglavnom na povijesni značaj zgrade — posebice na to da američka tvrtka ponovno bi razvijala simbol kampanje bombardiranja koju je vodio Washington, piše Politico.

“Vlada Srbije je za partnera u ovom pothvatu izabrala uglednu američku tvrtku koja će uložiti u revitalizaciju kompleksa bivšeg Saveznog sekretarijata za narodnu obranu”, napisao je Goran Vesić, srbijanski ministar građevinarstva i infrastrukture. osloboditi.

Novinarima nije omogućen pristup službenom potpisivanju dokumenta između Vesića i Ashera Abehsere, dugogodišnjeg Kushnerovog suradnika koji je zastupao Affinity Partners u Beogradu.

Umjesto toga, na stranicama ministarstva objavljeno je priopćenje i jedna fotografija potpisivanja. I to unatoč obećanjima Vesića prije potpisivanja da će proces ubuduće biti transparentniji.

Trump već dugo ima interes za beogradske nekretnine

Pregovori o rekonstrukciji Glavnog stožera jugoslavenske vojske s Trumpom i njegovom obitelji datiraju iz 2013. godine. Tada je tadašnji premijer Ivica Dačić otkrio Trumpov interes za izgradnju luksuznog hotela na vrhunskim beogradskim nekretninama.

Sadašnja vlada bila je prisiljena priznati svoje pregovore s tvrtkom Affinity Partners nakon što je oporbeni političar otkrio detalje ugovora ranije ove godine.

“Zgradu ćemo obnoviti 25 godina nakon što je stradala u bombardiranju. Za četvrt veka nikome, pre ove vlasti, nije palo na pamet da renovira kompleks”, dodaje se u Vesićevoj izjavi.

Trumpovi stavovi protiv establišmenta i njegovo prihvaćanje autokrata dobro se slažu sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, koji je nedavno organizirao grandiozan doček kineskog predsjednika Xi Jinpinga i odbija sudjelovati u sankcijama Rusiji. Kritičari sumnjaju da bi iskorištavanje dogovora sa svojim zetom moglo biti način plaćanja za potencijalne usluge u slučaju druge Trumpove administracije.

Srbima to nije dobro sjelo

Povijesni značaj mjesta, posebno njegovo gađanje tijekom NATO bombardiranja Jugoslavije uz podršku SAD-a, također izaziva snažne emocije među Srbima.

Vojni obavještajni centar postao je praktično neupotrebljiv i od tada je desetljećima ostao uglavnom netaknut.

NATO bombardiranje Jugoslavije 1999. godine, nakon krvavih sukoba u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu, ostaje primarni izvor tvrdnji i pritužbi srpskih nacionalista — naime da su bili nepravedno na meti Zapada zbog uloge njihove vlade u ratovima.

Svaki političar u Srbiji iskoristio je ovaj događaj za potpirivanje antizapadnih, a posebno antiameričkih raspoloženja. To je također omiljena tema za razgovor ruskog predsjednika Vladimira Putina, često korištena za isticanje navodnog pretjerivanja Zapada.

Ali to nije zaustavilo razvojne planove, unatoč ironiji da je američka tvrtka uključena u obnovu područja.

Vlada Srbije pokušala je ublažiti udarac najavom da će na području Kushnerovog kompleksa biti izgrađen i memorijalni kompleks.

Memorijalni kompleks financirat će investitori, a bit će u vlasništvu Republike Srbije, koja će odlučivati o programskom sadržaju kompleksa i njime upravljati”, pojasnio je Vesić u priopćenju.

Ovo je pokrenulo više pitanja nego utišalo strahove. Da bi memorijalni kompleks ili muzej posvećen žrtvama bombardiranja istinski odjeknuo među Srbima, trebao bi biti vrlo kritičan prema SAD-u i NATO-u. Međutim, neki smatraju da je to nemoguće jer bi za njegovo postavljanje bila odgovorna američka tvrtka.

Oporbeni političari, među kojima i Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka koji je prvi procurio planove, najavili su prosvjede.

“Znamo što ćemo učiniti. Ekološki ustanak će fizički ali i pravno spriječiti realizaciju ovog projekta”, rekao je Jovanović.