REZULTATI ISTRAGE

Trumpa je s Rusima povezao profesor s dubrovačkog sveučilišta

02.11.2017 u 14:07

Bionic
Reading

Profesor diplomacije dubrovačkog Međunarodnog sveučilišta Libertas, Maltežanin Joseph Mifsud, osoba je koja je povezala američkog predsjednika Donalda Trumpa s Rusima tijekom predsjedničke predizborne kampanje kako bi se naštetilo protukandidatkinji Hillary Clinton, tvrdi britanski tisak

Američki istražitelji došli do Mifsuda nakon što ga je prokazao Trumpov savjetnik za vanjsku politiku George Papadopoulos, inače prva osoba protiv koje je podignuta optužnica zbog povezanosti Trumpove kampanje i ruskih špijuna.

Kako piše britanski The Guardian, iako Mifsudovo ime nije navedeno u dokumentima povezanim s istragom, američki istražitelji imaju razloga vjerovati kako je ugledni profesor bio u kontaktu s najmanje jednim visokorangiranim ruskim dužnosnikom u Londonu.

Naime, iako nije imenovan u sudskim spisima tijekom ispitivanja Papadopoulosa, FBI-jevi agenti otkrili su kako se Mifsudova biografija i kretanja između Rima, Londona i Moskve podudaraju upravo s neimenovanim profesorom opisanim tijekom istrage.     

Mifsud je u razgovoru za britanski The Telegraph priznao kako je on osoba opisana u dokumentima, zanijekavši bilo kakvu vezu sa zloporabom elektroničke pošte Hillary Clinton, a sve kako bi joj se naškodilo tijekom utrke za Bijelu kuću za vrijeme predsjedničke kampanje.  

Tijekom istrage utvrđeno je kako je Mifsud u početku bio nezainteresiran za Papadopoulosovu ulogu u Trumpovoj predizbornoj kampanji, no dokumenti istrage opisuju ga kao osobu s vezama u Kremlju koja je sadašnjem američkom predsjedniku ponudila pomoć u razotkrivanju 'prljavog veša' Hillary Clinton.

  • +43
Sva lica Donalda Trumpa Izvor: Reuters / Autor: JONATHAN ERNST

U dokumentima se, također, navodi kako se Mifsud upoznao s Trumpovim šefom predizborne kampanje u Rimu te kako su se njih dvojica nastavili nalaziti u Londonu, u kojem je malteški profesor upoznao Papadopoulosa s Ruskinjom koja je lažno tvrdila da je Putinova nećakinja. Mifsud je u razgovoru za britanski tisak porekao te tvrdnje.

Američki istražitelji otkrili su kako je Mifsud nakon sastanaka s Papadopoulosom otputovao u Moskvu te se sastao s visokorangiranim ruskim dužnosnikom, nakon čega je izvijestio Trumpova suradnika kako je Kremlj hakirao elektroničku poštu predsjedničke kandidatkinje Hillary Clinton.

  • +2
Debata Donalda Trumpa i Hillary Clinton Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Mifsud je još ranije zanijekao odlazak u Rusiju, navodeći kako nema nikakve kontakte s ruskom vladom te da uopće ne govori ruski jezik. No odala ga je fotografija s Aleksandrom Jakovenkom, ruskim veleposlanikom u Londonu, objavljena na stranicama veleposlanstva, uz pojašnjenje da je nastala tijekom britansko-ruskog samita 2014. godine u Moskvi, na kojem je kao stručnjak sudjelovao i on.

Mifsud je, inače, pomagao Malti prilikom njezina ulaska u Europsku uniju, a nedavno je postao i čelnik Londonske diplomatske akademije. Pored toga, predavao je na dubrovačkom Međunarodnom sveučilištu Libertas, a sudjelovao je i na nekoliko diplomatskih foruma održanih u Dubrovniku te Zagrebu.