NAPETO JE

Trump nikad nije ovako oštro prijetio Sjevernoj Koreji: Oružje je spremno...

11.08.2017 u 14:08

Bionic
Reading

Američki predsjednik Donald Trump uputio je putem Twittera dosad najkonkretniju prijetnju vladajućem režimu u Sjevernoj Koreji. Poručio je da su vojna rješenja na stolu i da je oružje spremno u slučaju da Sjeverna Koreja ne bude postupala mudro. 'Nadam se da će Kim Jong Un iznaći drugi način vladanja!', dodao je Trump

Podsjetimo, američki ministar obrane Jim Mattis priznao je da bi mogući rat između SAD-a i Sjeverne Koreje bio bi 'katastrofalan', uvjeravajući pritom da će SAD biti spreman bude li potrebno. 

'Rat je dobro poznata tragedija, nema potrebe crtati ga,  on bi bio katastrofalan', rekao je prvi čovjek Pentagona u vrijeme kada je predsjednik Donald Trump udvostručio žestoku retoriku prema Sjevernoj Koreji.

Ministar obrane je rekao da je njegova odgovornost pripremiti vojne opcije bude li potrebno, ali da SAD zagovara diplomatski pristup sjevernokorejskog prijetnji.

Ranije u četvrtak predsjednik Trump pojačao je retoriku protiv Sjeverne Koreje rekavši da bi ta zemlja trebala biti 'vrlo, vrlo nervozna' čak i ako pomisli na napad na SAD ili njegove saveznike pošto je Pjongjang objavio da razmatra plan o raketnom napadu u blizini američkog pacifičkog teritorija Guama.

Pjongjang je prethodno objavio da razmatra plan o raketnom napadu u blizini američkog pacifičkog teritorija Guama, gdje SAD ima važnu mornaričku bazu. Režim u Pjongjangu poručio je da će u idućih nekoliko dana biti završen plan napada na područja oko Guama strateškom balističkom raketom srednjeg do dugog dometa.

'Ako napadnu Guam, dogodit će im se nešto što dosad nitko nije vidio, to će se dogoditi u Sjevernoj Koreji. Vidjet ćete. I on će vidjeti', odgovorio je Trump. 

Guam Izvor: Reuters / Autor: ERIK DE CASTRO

Sjedinjene Države su na Guamu rasporedile najnapredniji proturaketni obrambeni sustav današnjice - THAAD, a početkom godine američki raketni štit stigao je i u Južnu Koreju. Američka vojska u zračnoj bazi Andersen na Guamu u stanju je stalne pripravnosti. Borbena moć ojačana je bombarderima B-1 koji su prošloga tjedna dopremljeni iz Južne Dakote.  

Japan zasad nije odlučio rasporediti svoje presretače raketa, obrambeni sustav za koji stručnjaci kažu da nema sposobnosti srušiti raketu koja leti nad njegovim teritorijem prema Guamu.