'NOVO DOBA'

Trump ukinuo ključnu Obaminu mjeru za zaštitu klime

28.03.2017 u 22:52

Bionic
Reading

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je u ponedjeljak uredbu kojom odbacuje ključnu mjeru plana 'Clean Power' svoga prethodnika Baracka Obame, koja termičkim elektranama nalaže smanjenje emisija CO2.

U kratkoj izjavi u sjedištu Agencije za zaštitu okoliša (EPA), u kojoj niti jednom nije spomenuo pitanje klimatskih promjena, Trump je naglasio da 'želi završiti rat protiv ugljena'.

Trumpova administracija drži da Obamini propisi o borbi protiv klimatskih promjena ometaju rad rudara i radnika na crpljenju nafte.  Američki predsjednik želi povećati domaću proizvodnju energenata i potaknuti otvaranje radnih mjesta.

'To će omogućiti EPA-i da se usredotoči na svoju osnovnu zadaću, zaštitu zraka i vode', rekao je republikanski predsjednik koji je već više puta dovodio u pitanje osnovanost tvrdnji o zagrijavanju planeta i ulozi ljudskih djelatnosti u tome.

Autor: youtube

Njegova uredba izaziva zabrinutosti o stavnom stajalištu Sjedinjenih Država u vezi ispunjenja obveza iz Pariškog sporazuma o klimi koji je više od 190 zemalja potpisalo krajem 2015. nakon dugih godina teških pregovora.

Najavom 'novog doba' u energetskom sektoru u Sjedinjenim Državama, Trump je inzistirao na potrebi ukidanja uredbi o okolišu koje su 'nepotrebne i uništavaju radna mjesta'.

'Obožavam rudare iz ugljenokopa, divne ljude', rekao je i obećao vratiti im posao. 'Proizvodit ćemo američki ugljen za američke industrije', naglasio je Trump.

Clean Power Plan, kojega je cilj ubrzanje energetske tranzicije, određuje termičkim centralama smanjenje emisija CO2 za 32 posto do 2030. u odnosu na 2005. godinu. Kada bi stupio na snagu, zatvorile bi se brojne elektrane na ugljen, najstariji i najveći onečišćivači okoliša. Taj plan sada blokira pravosuđe kojem se obratilo tridesetak država, uglavnom onih u kojima vlast imaju republikanci. 

Ponovno razmatranje plana će potrajati, priznaje vlada.

Sjedinjene Države su iza Kine drugi najveći onečišćivač po količinama emisija plina s učinkom staklenika.