sad

Trump se predomislio: Fauci je 'sjajan momak', neću ga otpustiti

14.04.2020 u 13:29

Bionic
Reading

Predsjednik Donald Trump u ponedjeljak je hvalio vodećeg američkog epidemiologa Anthonyja Faucija i rekao da ga neće otpustiti iz svog kriznog stožera, iako je tek nekoliko sati prije podijelio tvit kojim se zagovara njegova smjena

Trump je kazao na konferenciji za medije da se on i Fauci 'od početka' slažu po pitanju koronavirusa, unatoč tome što je prethodno podijelio objavu na Twitteru koja poziva na izbacivanje Faucija iz kriznog stožera.

Ugledni američki liječnik ranije je u intervjuu za CNN kazao da kako bi ranije uvođenje strožih mjera spasilo više života. U Americi je dosad od koronavirusa umrlo više od 23 tisuće ljudi.

Fauci je na konferenciji za medije u ponedjeljak i sam reterirao i kazao da je CNN-u odgovarao na hipotetska pitanja te je naglasio da je Trump slušao njegove savjete.

'Ja mislim da je on sjajan momak', kazao je potom Trump.

Glasnogovornik bijele kuće Hogan Gidley kazao je prije konferencije da je Trump podijelio objavu na Twitteru zbog dijela koji se odnosi na, prema Trumpu, lažne medijske navode o zatvaranju američke granice za putnike iz Kine.

'Fauci sada govori da smo mogli spasiti više ljudskih života da je Trump slušao stručnjake. Fauci je govorio ljudima 29. veljače da ne postoji razlog za brigu te da koronavirus uopće ne predstavlja prijetnju za SAD. Vrijeme je da se Fauci smijeni', napisala je na Twitteru članica Republikanske stranke DeAnna Lorraine, što je podijelio Trump.

Fauci (79), ravnatelj Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti od 1984., pridobio je simpatije američke javnosti kao zaštitno lice borbe protiv koronavirusa.

Nekoliko je puta u javnosti ispravljao Trumpa, primjerice, kada je objavio da je antimalarik hidroksiklorokin lijek za koronavirus, iako ga tada još nije odobrila agencija za lijekove.

Fauci je tada kazao da postoje samo "anegdotalni" dokazi o mogućnosti liječenja hidroksiklorokinom. Prema nekim istraživanjima javnog mnijenja, Amerikanci u ovoj krizi više vjeruju Fauciju nego Trumpu.