UNATOČ UGROŽENOSTI

Trump pronašao rupu u zakonu i ponovo dozvolio uvoz trofejnih slonova u SAD

16.11.2017 u 22:54

Bionic
Reading

Iako broj slonova u svijetu rapidno opada iz dana u dan, administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa namjerava opozvati uvoz trofejnih glava slonova koji je zabranila administracija prethodnog predsjednika Baracka Obame

Opoziv uvoza koji bi omogućavao ponovni uvoz trofeja iz Zimbabvea i Zambije za američku televiziju ABC potvrdila je u srijedu američka Agencija za ribarstvo, divlje životinje i bilje.

Prema američkom zakonu o ugroženim vrstama, slonovi su uvršteni na popis životinja kojima prijeti nestanak, no jedan od članaka zakona omogućuje vladi da podijeli dozvole za uvoz slonovskih glava ukoliko postoji dokaz o njihovom porijeklu i ispravnoj carinskoj deklaraciji, odnosno da lov na njih koristi njihovom opstanku.

Televizija ABC ističe kako ima povratnu informaciju dužnosnika iz Zimbabvea i Zambije koji su pozdravili ukidanje zabrane.       

Američka vlada još uvijek nije naznačila svoju politiku spram zaštite divljih životinja, osobito nakon što je lovačka organizacija Safari Club International tužbom pokušala ukinuti zabranu lovostaja iz 2014. godine.

  • +5
Afrički slonovi Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Valja napomenuti kako je broj slonova u Zimbabveu u područjima u kojima je lov dozvoljen opao za šest posto, no istovremeno se bilježi sve veći broj krivolova.

U susjednoj Zambiji broj slonova je u posljednjih 45 godina pao s brojke 200.000 na njih samo 21.000.