gaf do gafa

Trump 'prodao' Norveškoj avione koji uopće ne postoje

12.01.2018 u 11:17

Bionic
Reading

Da se američki predsjednik Donald Trump baš i ne snalazi u svojem poslu dokazuje i njegov gaf u srijedu, kad je tijekom konferencije za novinare nakon sastanka s norveškom premijerkom Ernom Solberg u Bijeloj kući kazao kako su Sjedinjene Države toj skandinavskoj zemlji prodale lovac tipa F-52, koji uopće ne postoji

Kako javljaju mediji, Trump je nakon sastanka s norveškom premijerkom Ernom Solberg tijekom konferencije za novinare izjavio kako je njegova država prodala Norveškoj lovce tipa F-52. Takav tip zrakoplova u stvarnosti uopće ne postoji te se jedino može naći kao izmišljeni naziv za zrakoplov u videoigri 'Call of Duty'.

'Od ukupno 52 komada, većinu lovaca tipa F-52 dopremili smo norveškom naručitelju i to prije zadanog roka', izjavio je Trump, dodajući kako se radi o poslu 'teškom' 10 milijardi dolara.

Sjedinjene Države su Norveškoj nedavno doista prodale lovačke zrakoplove, no radi se o višenamjenskom jednomotornom avionu namijenjenom za blisku zračnu podršku i borbu te napade na zemaljske ciljeve tipa F-35.

  • +2
Američki F-35 Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Norveška je zasad primila prva tri od ukupno naručenih 45 aparata, a ta je zemlja, nakon Izraela i Italije, treća koja je naručila te lovce od tvrtke Lockheed Martin.

Očekivano, neinformiranost američkog predsjednika uzrokovala je val ismijavanja među njegovim kritičarima.