NOVI UDARAC

Trump prizemljio sve Boeinge 737 MAX u SAD-u

13.03.2019 u 20:56

Bionic
Reading

Donald Trump, predsjednik SAD-a, najavio je da će savezna uprava za civilno zrakoplovstvo (FAA) prizemljiti sve modele Boeinga 737 MAX 8, zrakoplova koji je u nedjelju pao u Etiopiji kada je poginulo 157 putnika i članova posade

Boeing je objavio da će suspendirati cijelu flotu zrakoplova 737 Max, njih ukupno 371.

Isto je još jučer napravila Europska agencija za sigurnost zračnog prometa (EASA) prekinula sve letove na prostoru Europske unije za zrakoplove Boeing 737 MAX,

Trump je donio tu odluku nakon Kanade, koja je do srijede bila jedina zemlja uz Ameriku koja je odbijala obustaviti letove Boeinga.

Ottawa je objasnila da čeka prikupljanje novih informacija, što je odmah povezalo tragediju Addis Abbebe s nesrećom jednog drugog MAX 8 indonezijske kompanije Lion Air u kojoj je krajem listopada poginulo 189 osoba.

Informacije koje su primljene i analizirane u srijedu ujutro dolaze sa satelita i ocrtavaju sličnost u profilu leta tih dviju nesreća, objasnio je ministar prometa Marc Garneau.

FAA je u priopćenju navela kako su 'novi dokazi s mjesta nesreće u Etiopiji i satelitski podaci, koje su dobili jutros, doveli do odluke da se svi zrakoplovi tog tipa prizemlje.

Prvi elementi istrage o nesreći Lion Aira upućuju na neispravnosti u sustavu stabilizacije u letu MCAS (Maneuvering Characteristics Augmentation System). MCAS je potpuno novi sustav izrađen specijalno za 737 MAX zbog njegovih težih motora od onih u prethodnoj generaciji 737.

Kanada je razmotrila te informacije nakon što je nekoliko američkih pilota izvijestilo u listopadu i studenome, na temelju anonimnih podataka NASA-e, da su bili suočeni s nefunkcioniranjem sustava MCAS.

Oni su uspjeli izbjeći nesreće jer su bili obučeni za takve moguće incidente.

Airlive je javio da je svim zrakoplovima koji su poletjeli prije objave odluke dozvoljeno da dolete do svojih destinacija.