NA GRANICI S MEKSIKOM

Trump nezadovoljan dogovorom u Kongresu, ali najavljuje dovršetak gradnje zida

12.02.2019 u 21:58

Bionic
Reading

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u utorak da je nezadovoljan dogovorom koji su izložili republikanski i demokratski pregovarači o izgradnji njegova zida duž meksičke granice, ali je otklonio prijetnju nove blokade rada savezne administracije

Republikanski predsjednik ne odustaje: "Dovršit ćemo zid", rekao je.

Washington ima vremena do petka u ponoć da spriječi novu blokadu koja bi prouzročila brz prekid financiranja 25 posto američke savezne vlade.

U ponedjeljak navečer republikanski i demokratski pregovarači su postigli načelan dogovor o proračunu koji su ultrakonzervativci oštro kritizirali.

U njemu su 1,3 milijarde dolara predviđene za izgradnju oko 90 km nove ograde na meksičkoj granici radi suzbijanja ilegalne imigracije, što je daleko od zahtjeva Donalda Trumpa koji traži gotovo 6 milijarda.

Milijarder je u Bijeloj kući izjavio da je "iznimno nezadovoljan onim što su nam demokrati predložili".

No naznačio je moguće rješenje natuknuvši da bi mogao drugdje u proračunu pronaći sredstva za dovršetak financiranja zida: "Kada tome dodam ono čime raspolažem, bit će u redu, izgradit ćemo lijep, velik i čvrst zid koji će spriječiti ulazak kriminalaca, krijumčara droge i droge u našu zemlju".

"Ne mislim da ćemo imati 'shutdown'. Ne bih to htio, ali ako se dogodi, za to će biti krivi demokrati", istaknuo je.

Sjedinjene Države još ne mogu doći k sebi zbog najduljeg djelomičnog prekida rada savezne vlade u povijesti koji je trajao 35 dana, kada je 800.000 državnih službenika bilo na prisilnom odmoru ili su radili bez plaće do 25. siječnja.

Dogovor "nije ozbiljan pokušaj osiguranja naše granice i zaustavljanja vala ilegalnih imigranata", ocijenio je član Zastupničkog doma Mark Meadows, utjecajni član ultrakonzervativne Čajanke.

Još treba vidjeti kako će Donald Trump ovaj put reagirati na njihovu kritiku.

Bijela kuća već više tjedana prijeti da će posegnuti za izvanrednom procedurom kako bi deblokirala nužna sredstva mimoilazeći Kongres.