ROD BLAGOJEVICH

Trump će pomilovati bivšeg guvernera srpskog porijekla koji je pokušao 'prodati' Obamino mjesto u Senatu

12.08.2019 u 14:39

Bionic
Reading

Nakon što je američki predsjednik ovih dana najavio kako ozbiljno razmatra preinaku kazne bivšem guverneru Illionisa Rodu Blagojevichu, američka televizijska postaja Fox 32 News, pozivajući se na neimenovane izvore, navodi kako će Donald Trump najavu realizirati te da će nekadašnji političar srpskog porijekla uskoro biti na slobodi

Kako navodi televizijska postaja, Blagojevich bi već ovog tjedna mogao biti na slobodi, a obitelj mu već priprema i doček.

Američki predsjednik Trump proteklog je tjedna izjavio kako vrlo ozbiljno razmatra izmjenu kazne Blagojevichu, bivšem guverneru srpskog porijekla, koji služi 14-godišnju kaznu zatvora zbog višestrukih presuda za korupciju. Trump je, podsjetimo, prije godinu dana sugerirao razmatranje zamjene kazne za Blagojevicha, koji je potom dostavio potrebnu dokumentaciju zahtijevajući izmjenu kazne, prenosi agencija AP.

Trump je, dodaje agencija, izjavio prošle srijede kako smatra da se je prema Blagojevichu, inače demokratu, postupalo 'nevjerojatno nepošteno'.

Blagojevich se nalazi u zatvoru od 2012. godine, a prije tri godine američki savezni sud potvrdio mu je kaznu zatvora u trajanju od 14 godina, unatoč emotivnom istupu kojim je tražio milost suda. Tražeći kaznu od pet godina zatvora koja bi mu omogućila da ubrzo izađe iz zatvora, Blagojevich se ispričao za svoje nedjelo. Ipak, sudac James Zagel odlučio je da bivši guverner ostane u zatvoru u Coloradu, u skladu sa zahtjevom tužitelja da odsluži punu kaznu do 2024. godine.

Blagojevicha je optužnica teretila da je pokušao financijski profitirati 'prodajom' mjesta u senatu koje je dotad pripadalo demokratu Baracku Obami, nakon što je Obama izabran za američkog predsjednika. Pored Blagojevicha, policija je uhitila i predstojnika njegovog ureda Johna Harrisa.

Prema FBI-jevom izvješću na 76 stranica, nekadašni demokratski guverner uhićen je nakon što su preslušane snimke, čiju realizaciju je odobrio sud i čiji sadržaj otkriva kako je postojala konspiracija o prodaju ili trgovini praznim mjestom u senatu za osobnu ili korist Blagojevicheve supruge Patti, koja je trebala dobiti mjesto u upravnom odboru jedne američke korporacije.

U pripćenju tadašnjeg glavnog američkog državnog tužitelja Patricka J. Fitzgeralada, među ostalim je stajalo kako ga je osupnula širina korupcijske afere navedene u optužnici.