uhićeni i prosvjednici

Iran objavio da je nekoliko osoba uhićeno zbog rušenja ukrajinskog zrakoplova

14.01.2020 u 11:41

Bionic
Reading

Iransko pravosuđe uhitilo je nekoliko osoba zbog njihove uloge u rušenju ukrajinskog zrakoplova koji je, kako navodi Teheran, pogreškom pogođen iranskim projektilom, objavilo je pravosuđe u utorak, a predsjednik Irana obećao je da će svi krivci biti privedeni pravdi

Glasnogovornik iranskog pravosuđa Golamhusein Esmaili objavio je vijesti o tim uhićenjima ne nudeći druge podatke, a istodobno je kazao i da je uhićeno oko 30 prosvjednika koji su proteklih nekoliko dana izašli na ulice tražeći odgovornost za rušenje zrakoplova.

'Oko 30 osoba uhićeno je zbog sudjelovanja u nezakonitim okupljanjima... Mi smo tolerantni prema zakonitim skupovima, rekao je Golamhusein Esmaili za novinsku agenciju Tasnim.

Iranski predsjednik Hasan Rohani obećao je u utorak da će njegova zemlja 'kazniti' sve odgovorne za tragediju zrakoplova Boeing srušenog 8. siječnja blizu Teherana pri čemu je poginulo svih 176 putnika i članova posade, prenosi agencija France presse.

'Za naš narod vrlo je važno da za tu nesreću svatko tko je pogriješio ili je bio nemaran odgovara na sudu', rekao je Rohani u govoru koji je prenosila televizija te je poručio: 'Svi oni koji moraju biti kažnjeni bit će kažnjeni'.

'Pravosuđe treba oformiti posebni sud sa sucima visokog ranga i desetak stručnjaka... i cijeli svijet će to pratiti', rekao je.

Iran je isprva odbacivao mogućnost da je u srijedu srušeni zrakoplov kompanije Ukraine International Airlines mogao biti pogođen iranskom raketom, da bi u subotu oružane snage priznale odgovornost koja se dogodila 'ljudskom pogreškom'.

Među 176 žrtava nesreće većina su bili državljani Irana i Kanade, ali bilo je i državljana Ukrajine, Švedske i Afganistana i pritisak je snažan na iranske vlasti da provedu transparentnu istragu.

Preuzimanje odgovornosti za nesreću nakon višednevnog nijekanja izazvalo je šok u Iranu i val prosvjeda s pozivima na ostavke čelnih ljudi.

Videosnimke koje su u ponedjeljak kružile društvenim mrežama svjedočile su da su Iranci treći dan zaredom bili na ulicama i skandirali slogane protiv vlade.