goleme materijalne štete

Tropska oluja Ana odnijela 34 života na Madagaskaru i u Mozambiku

25.01.2022 u 14:30

Bionic
Reading

Tropska oluja Ana odnijela je 34 života na Madagaskaru i u Mozambiku te ovih dana prekinula opskrbu električnom energijom u najvećem dijelu Malavija, izvijestile su u utorak vlasti triju zemalja

Oluja koja se formirala istočno od velikog otoka Madagaskara donijela je obilne oborine koje su prouzročile poplave i odrone u glavnom gradu Antananarivu.

Izvješće koje je u utorak objavila agencija za upravljanje prirodnim nepogodama pokazuje da su 34 osobe izgubile život, a gotovo 65.000 je ostalo bez krova nad glavom od prošlog tjedna.

Pošto je prešla Indijski ocean Ana je donijela obilnu kišu na sjeveru i u središtu Mozambika.

Dvije osobe su poginule, a 49 je ozlijeđeno u pokrajini Zambeziji, navodi mozambički Državni institut za upravljanje krizama.

Oluja bi mogla pogoditi "ranjivo stanovništvo koje je nedavno pretrpjelo prirodne katastrofe i sukobe na sjeveru Mozambika", upozorava UN-ov Ured za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA).

Mozambička vlada i UN-ove agencije ocjenjuju da je u pokrajinama Nampuli, Zambeziji i Sofali oluja pogodila 500.000 ljudi.

U susjednom Malaviju oluja je u ponedjeljak zavila u mrak najveći dio zemlje. Iznenadne poplave su nagnale energetske kompanije da isključe generatore.

"Razina vode je previsoka da bi generatori mogli raditi, preopasno je", rekao je za AFP Moses Gwaza, glasnogovornik Electricity Generation Companyja.

U utorak su tvrtke priopćile da su generatori u Malaviju ponovo uključeni.