haračili po višegradu

Trojici pripadnika Ravnogorskog pokreta po pet mjeseci zatvora zbog izazivanja mržnje i pjesme 'Sprem'te se, sprem'te, četnici'

22.06.2022 u 17:06

Bionic
Reading

Sud BiH u srijedu je nepravomoćno osudio trojicu pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta na pet mjeseci zatvora svakog zbog veličanja četničkog pokreta te izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada u istočnoj Bosni tijekom 2019. godine.

Žalbeno vijeće Suda BiH proglasilo je krivim predsjednika Ravnogorskog pokreta Republike Srpske Dušana Sladojevića te aktiviste Slavku Aleksića i Ristu Lečića zbog veličanja četničkoga pokreta i njihova vođe Draže Mihailovića te pjevanja pjesama koje u svom tekstu u okolici Višegrada pozivaju na prijetnju i nasilje.

Na taj su način, po objašnjenju sutkinje Azre Miletić, počinili kazneno djelo izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti za što su nepravomoćno osuđeni na po pet mjeseci zatvora.

Sladojević je u prvostupanjskom postupku oslobođen optužbi zbog postrojavanja pripadnika ravnogorskog pokreta dok je u pozadini reproducirana pjesma sa stihovima koji izazivaju strah.

Aleksića tužiteljstvo tereti da se obratio postrojenim četnicima uz korištenje terminologije koja izaziva strah, a istodobno s razglasa razlijegala se pjesma “Sprem'te se, sprem'te, četnici”.

Lečić je na skupu u Višegradu uz gusle pjevao pjesmu kojom se veliča četnički pokret te se izražava prijetnja ili nasilje, čime je izazvao uznemirenost i strah stanovništva, a posebice povratnika i građana Višegrada.

Pripadnici Ravnogorskog četničkog pokreta redovito se okupljanju sredinom travnja u Višegradu na lokaciji gdje su pripadnici jugoslavenskih vlasti uhitili četničkog zapovjednika Dražu Mihailovića.

Taj događaj redovito izaziva uznemirenje kod lokalnog bošnjačkog stanovništva zbog zločina počinjenih tijekom II. Svjetskog rata i posljednjeg rata u BiH.